Šikovné Zárubovy ruce, novic zajistil druhý bod

HAVÍŘOV — Kdyby měl jeho útočný výpad v nastaveném čase sobotní zápasové řežby ohodnotit známý televizní komentátor Robert Záruba, hokejistu se stejným příjmením by nejspíš vynášel do nebes. Byla to paráda. Šumperská posila z  Karlových Varů se účinnou kličkou zbavila protihráče před sebou a ukázkovým bekhendovým věšákem zajistila svým barvám bonusový bod. Měl cenu zlata.

Petr Fišer

PRVNÍ LIGA HAVÍŘOV – ŠUMPERK 2:3 pp. (1:1, 0:1, 1:0 – 0:1)

Dvacetiletý obránce Richard Záruba se v šumperské kabině velmi rychle zabydlel. V sobotu rozsekl napínavou partii v Havířově. foto: Dracisumperk.cz

Přestože si domácí mužstvo udržovalo herní i územní nadvládu, od sedmnácté minuty se nacházelo ve ztrátě. Milfait vysunul přesnou kolmicí Tadeáše Jaroše, jehož šikovný projektil vyslaný z pravého křídla zapadl za vzdálenější tyč. Hostitelé s odpovědí dlouho neotáleli. Filip Seman si v početní převaze sjel mezi kruhy a pohotovým zakončením proměnil nezištnou nabídku od bývalého extraligisty Szturce v gólovou asistenci. K solidní úrovni oboustranně svižné druhé třetiny přispěla změna stavu, k níž došlo ve 24. minutě. Šumperk podruhé v zápase vedl. Spratek našel zpoza brány v ideální pozici nehlídaného Jozefa Danielčáka a ten se trefil nechytatelně pod levé rameno havířovského gólmana. Draci přišli před polovinou dobře rozehrané partie o kapitána Jana Milfaita. Za krosček směrovaný na protihráčovu hlavu obdržel trest na pět minut a do konce zápasu. I když Havířov v dlouhé přesilovce svého protivníka mačkal jako citrón, druhé srovnání stavu mu smolně unikalo. Na výtečně chytajícím Peksovi si postupně vylámali zuby Kloz, Procházka, Seman a Adamský. Na víkendové střetnutí nebude s přílišnou oblibou vzpomínat exvítkovický útočník Roman Szturc. V prostřední periodě mu nejprve nepřálo štěstí, když ve finiši jinak povedeného sóla orazítkoval kratší část brankové konstrukce. O chvíli později mohl ztrestat Ševčíkovo hákování na ujíždějícího Rudovského, nařízené trestné střílení ale vůbec nedokončil! Jakmile se jeho brusle zakousla do rýhy, před Peksou se poroučel k zemi jako podťatý… Ačkoliv daleko aktivnější Severomoravané dobývali šumperskou svatyni všemi dostupnými prostředky a prvoligového nováčka přestříleli v poměru 18:2, ve třetím dějství vyhlíželi kýžené vyrovnání až do 57. minuty. Od hrozby nulového bodového zisku je uchránil umístěný tahák Rudovského z levého kruhu. „Chtěli jsme se soustředit na pozornou defenzívu a z ní vyrážet do rychlých brejků. Docela nám to vycházelo. Havířov měl převahu i více šancí, přesto jsme vedli 1:0 a 2:1 a je ve škoda, že jsme si nechali dát gól z velkého úhlu,“ zalitoval kouč vítězů Martin Sobotka. „Každopádně jsme strašně šťastní i za dva body. Výrazně k nim přispěl výkon Marka Peksy, který nás v těžších chvílích mnohokrát podržel,“ přihodil trenér Draků. V sobotním utkání poprvé zapojil do sestavy další novou tvář. Stal se jí mládežnický reprezentant Tomáš Machů. Sedmnáctiletý talent patří Vítkovicím a v probíhající sezóně nastupoval i za přerovské Zubry. „Dokážeme si vytvořit dobré příležitosti, jenže je nedáváme. V koncovce se trápíme delší dobu. Trestuhodně pohrdáme i největšími tutovkami,“ kroutil nechápavě hlavou Sobotkův protějšek Jiří Režnar. „V prodloužení spálil obrovskou možnost Saša Rašner. Vzápětí jsme udělali hrubku, nechali soupeře ujet do přečíslení a byl z toho rozhodující gól,“ hlesl zklamaně.

BRANKY: 17. Jaroš (Milfait) – 0:1, 18. F. Seman (R. Szturc, Doktor) – 1:1, 24. Danielčák (Spratek, Ševčík) – 1:2, 57. Rudovský (J. Kloz, Rašner) – 2:2, 64. Záruba (Moučka, Baláž) – 2:3. Vyloučení 2:3, využití 1:0, střely na branku 46:17. ŠUMPERK: M. Peksa – Záruba, Ševčík, Machů, Kabelka, Weintritt, Dosek – Jaroš, Milfait, Ťjurin – Moučka, Baláž, Blaško – Krejčiřík, T. Král, Kratochvíl – J. Horký, Spratek, Danielčák.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*