Rutar za louži neodletěl

VYŠKOV, ŠUMPERK – Adam Rutar si ostře sledovaný turnaj, který je v zámoří daleko populárnější než mistrovství světa dospělých, nezahraje. Stejná akce hokejistů do dvaceti let se odchovance Šumperka přestala týkat ve chvíli, kdy se jeho jméno neobjevilo v  konečné nominaci reprezentačních trenérů.

Petr Fišer

Adam Rutar naplno proniká do týmu olomouckého áčka. V probíhající extraligové sezóně za Kohouty nastoupil v šestnácti mistrovských zápasech elitní mužské soutěže. foto: Hc-olomouc.cz

Devatenáctiletý zadák přišel o moravské derby proti Vítkovicím a v sestavě Olomouce chyběl i v duelu s Plzní. Ne proto, že by ho postihlo zranění nebo náhlý výkyv výkonnosti, naopak se před ním otevírala možná životní šance. „Jeví se velmi dobře,“ pochválil nedávno mladého beka trenérský vůdce Kohoutů Zdeněk Moták. Jeden z nejzářivějších produktů Mladých Draků z posledních let mu scházel kvůli týdennímu pobytu ve Vyškově, kde společně s dalšími třinácti beky usiloval o pozornost a přízeň dohlížejícího trenérského triumvirátu. Po přesunu ze šumperského Tyršova stadiónu, k němuž došlo před dvěma roky, vyměnil olomouckou juniorku za kabinu mužského áčka. V dosavadním průběhu elitní soutěže stihl naskočit do šestnácti zápasů, nejčastěji ve třetí obranné dvojici. V průměru trávil na ledě kolem patnácti minut.

Přednost dostali „prvoligisti“

Pravidelná extraligová vytíženost měla být jeho velkou výhodou, stejně jako zkušenosti ze světového šampionátu v kategorii U18. Pod vedením Aloise Hadamczika si atmosféru vrcholného mezinárodní podniku vyzkoušel ve Švédsku. Jenže to nakonec nestačilo. Přednost dostala litoměřická trojice Krutil, Kubíček, Poizl nebo Martin Haš z Benátek. Tedy zadáci, kteří na rozdíl od Rutara nastupovali za týmy ze druhé nejvyšší soutěže. „Všichni hráči přípravný kemp ve Vyškově odpracovali v rámci svých možností. Rozhodování bylo složité. Při naší volbě jsme v největší míře zohledňovali aktuální formu,“ prohlásil Karel Mlejnek. „Vybrali jsme tým, kterému z našeho působení a z toho, co máme o hráčích nastudováno, věříme,“ dodal hlavní trenér. Společná příprava „dvacítky“ odstartovala 5. prosince. Junioři pobývali ve Vyškově uzavření před veřejností s cílem patřičně vyladit formu a také se nenakazit koronavirem. K dispozici měli celý hotel a zimní stadión, přičemž během kempu nikdo nesměl opustit přísně „nafouknutou“ bublinu. „Snažili jsme se o to, aby byla zajištěna maximální ochrana vůči onemocnění covid-19. V průběhu celého týdne byli hráči i členové realizačního týmu třikrát otestováni metodou PCR a před vstupem do letadla se museli všichni pasažéři podle reglementu mistrovství prokázat třemi negativními testy,“ prozradil generální manažer týmu Otakar Černý.

Přes čtyřicet adeptů

Závěrečný boj o letenku do Kanady podstoupilo přes čtyřicet hokejistů. „Rozdělili jsme je na dvě části, program jsme měli připravený delší dobu,“ odtajnil kouč Mlejnek, jenž za důležitou součást tréninkových jednotek zvolil modelová utkání. „Letošní sezóna je hodně specifická, což ovlivňovalo i samotnou nominaci. Mimo výkonnosti hráčů jsme museli brát ohled také na covid-19. I proto se kempu ve Vyškově zúčastnil široký kádr,“ přihodil na vysvětlenou. Drtivá většina potenciálních adeptů zahájila ročník v českých klubech, tedy v Tipsport extralize či Chance lize. Za normálních okolností by jich kolem dvaceti působilo v zahraničí, především v kanadských juniorkách. Zdaleka nejširší zastoupení z domácích týmů měly Litoměřice (= prvoligový soupeř Šumperka), které díky svazovému projektu Dukla dodaly celkem třináct jmen. Na soupisku mohli být zapsáni tři brankáři a dvaadvacet hráčů do pole. Šampionát se odehraje v Kanadě od 25. prosince do 5. ledna. Češi před jeho začátkem sehrají přípravné duely proti Finsku a Německu, v základní skupině pak narazí na Švédsko, Rusko, Spojené státy a Rakousko. První čtyři týmy z každé skupiny postoupí do čtvrtfinále, kvůli zrušení turnajů nižších divizí tentokrát nikdo nesestupuje.

Speciální režim i po příletu

Speciální režim čeká na mužstvo i po příletu do Edmontonu, kde všichni absolvují povinnou čtyřdenní karanténu na hotelových pokojích. Na led se půjde až 18. prosince. „Podmínky nebudou jednoduché, ale pro všechny týmy jsou stejné,“ řekl Mlejnek. Případné dodatečné doplnění soupisky nebude možné. I když jednotvárný pobyt bude klást velké nároky na psychiku, samotní hokejisté jsou vděční za to, že se šampionát v době celosvětové pandemie vůbec uskuteční. „Všichni jsme hrozně natěšení, že se mistrovství odehraje. Turnaj sice bude kvůli okolnostem specifický, ale dobře víme, do čeho jdeme,“ shodují se jako jeden muž.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*