Nový kouč šumperských Draků: „Je to hodně tvrdý byznys.

ŠUMPERK • Když ho posloucháte, velmi rychle získáváte pocit, že dobře ví, o čem mluví. Že má všech pět pohromadě. I když je LUKÁŠI MAJEROVI teprve pětadvacet let, se svým trenérským rukopisem patří mezi nejžádanější hokejové odborníky v Česku.

Petr Fišer

Po mládežnických štacích v  Kralupech nad Vltavou a  Českých Budějovicích poprvé přestoupil na kolej zvanou mužský hokej. Na Tyršově stadiónu dostává šanci po boku hlavního kouče Martina Janečka. „Měl jsem nabídky i od mládeže, ale nechtěl jsem se ukvapit. Rozhodly dvě věci. Že se v Šumperku tvořilo úplně nové mužstvo a  že hlavním trenérem byl Martin Janeček, se kterým jsem v  dlouhodobém kontaktu. Oslovila mě nabídka pracovat v týmu pro něj,“ prozradil v  otevřeném rozhovoru pro internetový portál Hokej.cz. Pro Majera je to z  mnoha pohledů velká změna. „Oproti mládeži, kde nějakým způsobem budujete a vychováváte, je to tady hodně tvrdý byznys. Pan Velčovský ke mně choval úctu a  řekl mi věci na rovinu bez nějakého medu. Jednal korektně a napřímo. Předem jsme si nastavili určité věci, byť jsou strašně těžké ke splnění. Pak už jsem ani na nabídky z mládeže nereflektoval a rozhodl se jít do téhle spolupráce.“ Šumperské vedení založilo zásadní týmovou přestavbu na klubových odchovancích. Ředitel Vladimír Velčovský chce mít mladý tým postavený na pevných základech „Šumperáků“. „S  Martinem jsme si řekli, že bych se měl zaměřovat na práci s mladšími kluky. Dělat jim servis, výkonnostně je posouvat a  pracovat s  nimi na individuálních činnostech. Asi bych se rozhodoval jinak, kdyby tady bylo mužstvo s  patnácti hráči v  pětatřiceti letech. Stoprocentně hrálo roli to, jaký styl hokeje chceme produkovat a jakou typologii mají zdejší hráči. Všechno se pospojovalo,“ popisoval Lukáš Majer. „Měli jsme kompetenci skládat mužstvo od nuly podle sebe. Mohl jsem do toho vložit veškerou energii a nemusel řešit porodní bolesti, které řešíte všude, kde začínáte u mládeže. Seznamujete se se všemi trenéry, s  hráči kategorií nad vámi a pod vámi…“ Prostějovský rodák si dobře uvědomuje, s  jakým tlakem se Draci budou muset vypořádat. Z  první ligy může sestoupit až pět družstev! „Kdybych s tím nepočítal, nejsem tady. Třikrát týdně svým způsobem maturujete a  nikdo se vás neptá, proč se to nepovedlo. Absolutně se s  tím ztotožňuju. Je to obrovský závazek vůči Šumperku a  vůči klubu, který má obrovskou historii. Na pozicích, kde jsme teď my s  Martinem, bylo v  minulosti strašně moc skvělých lidí a  trenérů a pro nás je čest na jejich práci navazovat. Hrozně si toho vážíme a  budeme se snažit ze sebe vydat to nejlepší, aby i výsledek byl co nejlepší.“ Trenérské prostředí v České republice je trochu jiné než v  dalších evropských zemích. Majer o tom ví své. „Tady je nastavení takové, že když trénujete áčko, tak jste asi dobrý kouč. A  já si myslím, že to není úplně pravda. Někde jsem o tom slyšel mluvit Michala Ježdíka, že bychom se měli dopracovat k  rozdělení trenérů podle licence na danou kategorii. Abychom měli odborníky na dětský hokej, na žákovský hokej, na akademický hokej a  pak na muže. Protože tohle u  nás nefunguje, vybíral jsem z  nabídek od dorostu po chlapy. A spolupráce v  Chance lize mi dávala největší smysl.“

HRÁČI V PŘÍPRAVĚ

BRANKÁŘI: Martin Holík, Vojtěch Mokry. OBRÁNCI: Tomáš Drtil, Ondřej Hrachovský, Ludvík Rutar, Jakub Řezáč, Martin Pěnčík, Marek Viktorin, Štěpán Dudycha, Tomáš Dajčar. ÚTOČNÍCI: Denis Kindl, Lukáš Žálčík, Daniel Vachutka, Tomáš Vildumetz, Rok Macuh, Daniel Spratek, Dávid Kohút, Adam Scheuter, Jakub Horký, Lukáš Kučera, Petr Antoníček.

PŘÍPRAVNÁ UTKÁNÍ

29. ČERVENCE: 18.00 Šumperk – Nová Paka. 4. SRPNA: 17.00 Šumperk – Vítkovice. 10. SRPNA: 17.30 Plzeň – Šumperk. 12. SRPNA: 18.00 Šumperk – Přerov. 24. SRPNA: 18.00 Přerov – Šumperk. 26. SRPNA: 18.00 Šumperk – Vsetín. 31. SRPNA: 18.00 Vsetín – Šumperk. 2. ZÁŘÍ: Frýdek-Místek – Šumperk.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*