Kukrle byl po úniku druhý v závěrečné etapě SAZKA Tour, celkově vyhrál třetí Rota

Český cyklista Michael Kukrle z týmu Elkov Kasper skončil druhý v dnešní závěrečné etapě Sazka Tour, která měřila 180 kilometrů a vedla ze Šumperka do Šternberka přes celkem 2720 výškových metrů. Při závodu si tak po třetí pozici v úvodní etapě připsal druhé pódiové umístění. Závěrečný díl vyhrál po úniku Francouz Alexis Guerin.

Vedoucí závodník průběžného pořadí Ital Lorenzo Rota na trati sice měnil kolo, ale v závěru se za pomoci týmových kolegů dotáhl dostatečně blízko k čelní skupině, skončil dnes třetí a těsně uhájil žlutý trikot pro celkového vítěze prestižního etapového závodu. Na pásce totiž jen těsně o tři setiny porazil Dána Anthona Charminga, jenž ho ohrožoval v celkovém vedení. Nejlepší Čech v celkovém pořadí Jan Hirt dnes skončil dvanáctý.

„Dnes je můj šťastný den. Tým čtyři dny makal a přineslo to ovoce,“ radoval se Rota, který ještě pár metrů před cílem s Charmingem prohrával a předjel ho až na pásce. „Bylo to náročné, ale jsem spokojený. Ten únik dnes nebyl problém, to jsme věděli, že dojedeme, ale závěr byl dramatický,“ hodnotil lídr týmu Intermarché Wanty Gobert Materiaux.

Zhruba po dvaceti kilometrech od startu se peloton rozdělil na několik skupin, v té čelní bylo více než deset závodníků a hned tři Češi – Kukrle, Daniel Turek a Karel Camrda. Parta držela náskok po většinu etapy a Nizozemec Mathijs Paaschens ohrožoval žlutý dres Itala Lorenza Roty. Tým ale zůstával klidný, i když měl peloton místy ztrátu skoro pět minut. V závěru etapy to byl český cyklista Jan Hirt, který se hodně podílel na stíhání vedoucí skupiny a roztrhání pole.

Přibližně 60 kilometrů před cílem se od vedoucí skupiny oddělila dvojice cyklistů Guerin, Kukrle. který poslední etapu Sazka Tour vyhrál v roce 2018. Náskok odvážlivců vypadal velice nadějně a pelotonu se nakonec dvojici nepodařilo dostihnout. Olympionik z Tokia Kukrle nezachytil závěrečný nástup Francouze a dojel si pro druhé místo se ztrátou čtyř sekund. V posledních kilometrech se pole hodně roztrhalo, Rota dojel o dalších 24 sekund zpět.

„Únik se rodil dlouho a složitě, šli po nás, bylo to hodně těžké se tam dostat, první tři kopce jsme museli hodně jet rychle,“ hodnotil v cíli Kukrle. Z početné skupiny ujel před Moravským Berounem, získal náskok a přidal se k němu Guerin. „To jsem byl rád, spolupracovali jsme do posledního kopce,“ řekl Kukrle. Zatímco v první etapě ho třetí místo mrzelo, dnes byl spokojený. „Byl dnes silnější, měl lepší nohy, já jsem na víc neměl,“ uznal.

Už před závodem si Kukrle věřil právě na první a poslední etapu. “Jsem rád, že se mi to povedlo, že jsem byl vidět, že jsem udělal dobré výsledky. V té první etapě jsem to mohl jet v závěru jinak, ale dneska to bylo na výkonnost, to lépe nešlo. Věřím, že mi ty výsledky pomohou pro další vývoj sezony. Chci se připravit hlavně na mistrovství světa, to je pro mě velká motivace,“ doplnil Kukrle.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*