Adama Rutara povolali do reprezentace, Jan Bernovský figuroval mezi náhradníky

LITOMĚŘICE, ŠUMPERK • Mladý hokejista Adam Rutar byl povolán na tréninkové soustředění reprezentačního mužstva do dvaceti let. Odchovanec Mladých Draků po boku čtyřiadvaceti spoluhráčů naskakoval v  Litoměřicích na led dvakrát denně, a to od středy do neděle. Narychlo uspořádanou akci doprovázela zvýšená hygienická opatření, všichni nominovaní hráči se museli při nástupu prokázat negativním testem na covid-19.

Petr Fišer

Mladý útočník Jan Bernovský hostuje v Šumperku z extraligových Vítkovic. foto: dracisumperk.cz

Svěřenci trenérské trojice Karel Mlejnek, David Bruk, Pavel Trnka se měli ve stejném termínu zapojit do mezinárodního turnaje čtyř zemí ve Švédsku, ten byl ale zrušen. Šumperský rodák je ve hře o nominaci na letošní mistrovství světa v dané kategorii, které se odehraje v  kanadském Edmontonu. Mladší potomek trenéra hokejové mládeže Petra Rutara má v  kariérním rodokmenu zapsáno už čtyřiadvacet startů za národní výběry do osmnácti a devatenácti let. Ve Švédsku si dokonce vyzkoušel atmosféru světového šampionátu, kam ho na poslední chvíli povolal Alois Hadamczik. Devatenáctiletý obránce se po přesunu do Olomouce, k  němuž došlo v  roce 2017, začíná zabydlovat v  kabině mužského áčka Kohoutů. Do víkendového restartu elitní soutěže se v  sestavě hanáckého klubu objevil ve čtyřech mistrovských zápasech, dalších osm startů zaznamenal během předchozích ročníků. V předsezónním Českém poháru zasáhl do šesti přípravných soubojů, v  juniorské Lize akademií se ve dvou duelech blýskl nashromážděním pěti kanadských bodů.

Bernovský na čekané

V širším kádru reprezentační dvacítky figuruje jméno Jana Bernovského. Na „litoměřickém“ seznamu byl veden jako náhradník. Zručný forvard se v létě neprosadil do kádru Vítkovic a  v  rámci navázané spolupráce byl zapůjčen do Šumperka. Mládežnický produkt Warrioru Brno patřil k  největším tahounům vítkovické juniorky, v  jejíchž barvách si počínal velmi produktivně. V  průměru si připisoval více než bod na zápas. Za A tým ostravského klubu vyskočil třikrát, ve všech případech v pohárových střetnutích. Jednou se prosadil gólově. Chance ligu si otestoval už v  předešlé sezóně, kdy jezdil nabírat zkušenosti do Havířova. Na Tyršově stadiónu je pravidelným členem základní sestavy a nevede si špatně. Stále ještě „náctiletý“ útočník se gólem či asistencí podílel na pěti brankách soutěžního nováčka.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*