Ač bez Ester Ledecké, bratři v triku chtějí na další vrchol

ŠUMPERK • Velké přestupy nebudí pozornost jen v případě hráčů a  závodníků, ale i  v  sestavách realizačních týmů. Potom, co „bratři v triku“ JAKUB MAREK a PETR KOUŘIL pomohli na vrchol Ester Ledecké, přijali další velkou výzvu. Po jednom boku chtějí vystoupat na Olymp ve společnosti sympatické skeletonistky.

Petr Fišer

Jakub Marek (vlevo) a Petr Kouřil (druhý zprava vedle Tomáše Banka) ještě v týmu dvojnásobné olympijské vítězky Ester Ledecké. foto: Impuls.cz

Byla to pro ně obrovská zkušenost. Možnost tvořit jedno soukolí s  bratry Bankovými nedostane ani zdaleka každý. Jako první naskočil do speciálního vlaku, který doputoval do zlaté stanice v  korejském Pchjongčchangu, Petr Kouřil. „Ledečtí tehdy hledali někoho k Ester a ptali se Ondry Banka. S tím jsme už roky velcí kamarádi. Ten mě doporučil,“ prozradil šikovný pomocník z  Kolšova, jemuž málokdo řekne jinak než Olsen. Od začátku měl na starost lyžařskou část tréninku a k tomu servis. Druhá specializace se později stala hlavní prioritou. „Jako byste s někým byli čtyřiadvacet hodin denně a  sedm dní v  týdnu. Vždycky přijdou nějaké momenty, kdy už je to těžké. Ale je tam spousta krásných chvil. Jsem strašně vděčný za příležitost, kterou jsem dostal,“ vrátil se k plodné anabázi původem mládežnický trenér, jenž svým dílem přispěl k obrovské senzaci.

Vítej, Kubko!

Dalším do party se stal Jakub Marek, alias Kubka. S  novým parťákem vytvořil sehranou dvojici, kterou mohl Ledecké kdekdo závidět. „Bylo to jednoduché. Pracoval jsem s  orientačními běžci a  několikrát jsem byl na závodech se špičkovou akrobatickou lyžařskou Nikol Sudovou. Tak jsem se dostal do sportovní fyzioterapie. Nabídku, jestli bych nešel k Ester, mi tlumočila bývalá přítelkyně Olsena,“ rozpovídal se Marek. „Poprvé jsem s Ester vyjel na podzim roku 2015 do amerického Colorada.“ Vystudovaný magistr si mohl potěžkat dva nejcennější zlaté kovy ze zimních olympijských her. V  Koreji se podílel na ranní rozcvičce a  dopoledním i  odpoledním tréninku. Čas na samotnou fyzioterapii přicházel ve večerních hodinách. „Tak aby Ester zvládala veškerou zátěž i v dalších dnech,“ popisoval.

Na oslavu jedno pivo

Bývalý šumperský házenkář si v Asii na nedostatek zábavy nemohl stěžovat. „Pořád se něco dělo. Tiskovka, stěhování na jiné ubytování. A druhý den jsem musel ještě pro nějaké věci do olympijské vesnice, takže veškerá oslava byla jedno pivo,“ zavzpomínal. „Vzhledem k  tomu, že druhé zlato bylo očekávané, byl na nás všechny v  týmu mnohem větší tlak. Poslední dvě jízdy Ester jsem sledoval v televizi v prostoru startu, protože ještě potřebovala uvolnit nohy, aby byla v  pohodě. Oslava opět neproběhla žádná. Balilo se, stěhovalo se, takže zase práce.“ Markovi nejvíce vadil nepříjemný korejský mráz. „Byla to síla. Na tréninkovém kopci dost foukalo a  místo minus dvaceti bylo pocitových minus čtyřicet. Když jsem vezl Ester věci dolů, cítil jsem, jak mi omrzává tvář. Některé výpravy v tom mrazu ani netrénovaly.“ Let zpátky do Evropy trval s  přestupy takřka třicet hodin. „Na Staroměstském náměstí jsem nebyl, chtěl jsem se aspoň na chvíli ukázat doma, takže byla dobrá každá minuta. Přivítal jsem se s  rodiči, něco jim řekl k olympiádě a šel spát. Prospal jsem celé úterní dopoledne.“

Znovu na stejné lodi

Když došel k  závěru, že bude nejlepší tříletou spolupráci ukončit, Ledecká to „obrečela“. „Bylo to opravdu těžké rozhodnutí, které jsem zvažoval velmi dlouho. Hlavním důvodem byl pocit, že už ji nemůžu posunout dál a  že potřebuje nový impulz. Bohužel jsem vyčerpal všechny svoje trumfy a ona si zasloužila nová esa,“ odtajnil, proč dal dvojnásobné olympijské vítězce sbohem a  radši si v  Šumperku zřídil soukromou praxi. Teď ho čeká výšlap k další metě. Českou reprezentantku v lyžování a snowboardingu vyměnil za českou reprezentantku ve skeletonu. A společně s  ním se vypravil na nevyzpytatelné mezinárodní moře Petr Kouřil! Uznávaný servisman se s Ledeckou rozloučil o  rok později. „Jsou ve sportu dlouho, takže to všechno znají. A  jestli jsou to lyže, snowboard nebo skeleton, to už je jedno. Olsen mi pomáhá se saněmi, leští nože a  sleduje mě ze startu. Kubka je zase v cíli a pak společně probíráme videa,“ nechala nahlédnout pod týmovou pokličku Anna Fernstädtová. Trojnásobná juniorská mistryně světa si od obou slibuje velkou pomoc a  zároveň doufá, že si nevšední dobrodružství v ledovém korytu jednou sami vyzkouší. Na saních se v něm řítí dolů po hlavě, a to doslova. „Zatím mají strach. Třeba je ještě přemluvím a  někdy to zkusíme,“ práskla na své nové parťáky.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*