Rady do zahrady 40/2020

Co Čech, to zahradník. Proto jsme pro čtenáře Týdne na severu připravili rubriku Rady do zahrady. V pravidelně zveřejňovaných článcích se dozvíte, jak o  zahrádku pečovat nejen na jaře, ale také v  létě, na podzim a dokonce i v zimě. Autorem fundovaného textu je zkušený zahrádkář Petr Kumšta.

Pro diabetiky

Na přelomu měsíců září a  října musíme ještě před příchodem mrazů sklidit jakon. Mohutné rostliny vytvářejí na bázi stonků dva druhy hlíz. Blíže povrchu půdy jsou hlízy stonkové, kterými se jakon vegetativně množí, proto stonkové hlízy ihned po sklizni uskladníme pro jarní výsadbu. Níže položené hlízy jsou vřetenovitého tvaru a právě ty jsou určeny ke konzumaci jak v  syrovém stavu, tak pro tepelné zpracování. Hlízy jsou křupavé konzistence s příjemnou ovocnou příchutí a jemnou sklovitou dužninou. Plodina je významná především obsahem inulinu v hlízách. Jedná se o  polysacharid, který lidský organismus zpracuje bez nároků na inzulín. Proto je vyhledávaný především osobami trpícími cukrovkou. Nezanedbatelný je pak i obsah vitaminů a minerálních látek v jakonu. Příprava pozemku pro výsadbu  – připravujeme pozemek pro listopadovou výsadbu česneku. Pozor, česnek po česneku či po jiných cibulovinách můžeme na stejném záhonu pěstovat nejdříve za pět let, v případě, že se vyskytla bílá hniloba, pak až za 10  let. Používáme zásadně zdravou sadbu, nejlépe uznanou. Před výsadbou stroužky česneku moříme po dobu 20 až 30 minut proti plísni přípravkem Merpan. Proti háďátku použijeme k  moření některý ze sirnatých přípravků po dobu dvanácti hodin. Skládkové hniloby zeleniny mohou být způsobovány houbami Botrytis cinerea, Rhizoctonia crocorum a Rhizopus spp. Příznaky bývají různé, kořeny podléhají mokré i suché hnilobě. Na povrchu skladovaných plodin se tvoří podle druhu patogenu mycelium šedé, černé i  bílé barvy. Všeobecně jsou nejvíce napadány rostliny mechanicky poškozené, fyziologicky přezrálé a skladované při nevhodné teplotě a vlhkosti. Ve skladovacích prostorách je proto nutné udržovat teplotu kolem 4 °C, vlhkost na úrovni kolem 80 až 95  % a  prostory dostatečně větrat. Před uskladněním zeleniny doporučuji skladové prostory i  nádoby dezinfikovat savem v koncentraci 1 %, tj. 10 ml sava na litr vody.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*