Rady do zahrady 38/2020

ku Rady do zahrady. V pravidelně zveřejňovaných článcích se dozvíte, jak o zahrádku pečovat nejen na jaře, ale také v létě, na podzim a dokonce i v zimě. Autorem fundovaného textu je zkušený zahrádkář Petr Kumšta

Příprava na zimu

Nezapomínáme, že na zahradě žije mnoho drobných živočichů, proto alespoň jeden odlehlý kout zahrady necháme bez intenzivní údržby a  třeba tam doneseme ještě několik větví nebo zavezeme kolečko trávy. Můžeme jim tak poskytnout úkryt v  zimním období. S padajícím listím je třeba častěji čistit zahradní jezírka či nainstalovat sítě, abychom si ušetřili práci na příští měsíce. Připravíme si například i  polystyrenové plováky, které do určitých teplot zabraňují zamrzání a hromadění plynů v jezírku. Ty lze nainstalovat ke konci měsíce září, zejména ve vyšších polohách. Tento měsíc je rovněž vhodnou dobou pro poslední přihnojení trávníků hnojivy s vyšším obsahem dusíku, který zajistí růst listů a dostatečné odnožování trav během první poloviny podzimu. Koncem měsíce sklízíme i poslední plody rajčat. Zelená rajčata, která ještě nestihla dozrát, necháme zčervenat doma nebo je zpracujeme. Pro zimní sklizeň bylinek přesadíme několik trsů trvalek do kořenáčů, přemístíme je dovnitř na světlé chladnější místo a omezíme zálivku. Vhodné jsou například máta, bazalka, dobromysl, pažitka, tymián a šalvěj. V tomto měsíci začíná též sklizeň ovoce na uskladnění. To znamená, že bychom měli sklep vybílit vápnem nebo vysířit sirnými knoty a vyčistit bedny, do kterých budeme ovoce ukládat. Sklepní prostory větráme hlavně v  noci, kdy už je chladněji, aby teplota ve sklepě co nejrychleji klesla. Lepšímu uchování jablek a hrušek na uskladnění pomůžeme pozdním ošetřením stromů a  plodů proti houbovým chorobám. Odřezáváme staré větve, poškozené houbovými chorobami a škůdci. Tímto zásahem prosvětlujeme hlavně keře a stromky angreštů, rybízů a  muchovníků. Dřeviny, které jsou citlivější na silnější zimní mrazy, přihnojujeme síranem draselným, aby měly vyzrálé dřevo a v zimě je nepoškozoval mráz.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*