Za zavřenými dveřmi Vlastivědného muzea v Šumperku aneb Když nemohou návštěvníci k nám, přijdeme my k nim

ŠUMPERK · Muzea i galerie v celé České republice jsou kvůli epidemii covidu-19 uzavřeny. Sociální sítě a internet však fungují i nadále. Vlastivědné muzeum v Šumperku se proto rozhodlo seznamovat veřejnost se svou aktuální činností prostřednictvím webových a facebookových stránek.

Pod speciálním logem MUZEUM ONLINE jsou od loňského roku na webu a facebookovém profilu muzea dostupné informace nejen o výstavách a expozicích, ale také o zajímavých sbírkových předmětech, výzkumech, které muzeum provádí, významných osobnostech regionu, přírodních zajímavostech, zkrátka o všem, na čem nyní muzeum pracuje. A na webových stránkách muzea je možné prostřednictvím virtuální prohlídky nahlédnout do několika stálých expozic, a to jak v Šumperku, tak v Zábřeze, Mohelnici, Lošticích a na zámku v Úsově. Součástí je i 3D animace řady exponátů.

Nové výstavy zatím pouze online

Vlastivědné muzeum v Šumperku uspořádalo v minulých letech řadu úspěšných výstav o historickém Šumperku. Na všech se uplatnily vedle fotografií a reálií i malované a graficky provedené pohledy na město. Současná instalace ve Výstavní síni a doprovodný katalog k výstavě Šumperské veduty se snaží představit panoramatické záběry i pohledy do městských zákoutí Šumperka, přičemž odrazovým můstkem celého projektu se staly, až na výjimky, práce uložené v uměleckých podsbírkách Vlastivědného muzea v Šumperku. „Tentokrát jsme se zaměřili na šumperské veduty datované od 18. století do roku 1950 a rozhodli jsme se všechna prezentovaná díla navíc konfrontovat se současnou fotografií,“ zvou na virtuální prohlídku šumperští muzejníci. (bav)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*