Vítězství 22. Blues Aperitivu si ze Šumperka odvezli Slováci a Poláci

ŠUMPERK · 22. ročník soutěžní přehlídky Blues Aperitiv, která je neodmy- slitelnou součástí mezinárodního hudebního festivalu Blues Alive, zná vítě- ze. Ze sedmi kapel, které se účastnily koncertního finále, se hlavními vítězi stali slovenští Turtev Brothers a polská skupina Levi.

„Úroveň účinkujících v základním kole soutěže byla letos o něco nižší, než býváme zvyklí,“ říká předseda mezinárodní poroty, hudební publicista a dramaturg Blues Alive Ondřej Bezr. A dodává: „Každopádně všech sedm finálových kapel, které se podařilo vybrat, jasně udrželo standardní laťku soutěže, která tak jako vždy přerostla v mimořádně příjemný bluesový večer, v němž je soutěžní složka až druhotná.“

Hlavní cenou pro vítěze Blues Aperitivu bylo pozvání na festival Blues Alive, který se letos uskuteční ve dnech 11. až 13. listopadu v Šumperku. Této pocty se dostalo slovenské kapele Turtev Brothers, jež stylově směřuje k raným formám bluesové muziky a od prakticky všech podobně laděných souborů zdaleka nejen ve střední Evropě se liší tím, že hlavním sólovým nástrojem je zde specifický lidový nástroj brumle. Druhými vítězi jsou pak polští Levi, kapela, která živelně přesahuje ryzí bluesové formy směrem ke kvalitně interpretovanému autorskému repertoáru na pomezí blues, rocku a soulu. Na Blues Aperitivu se ovšem udělovala i další ocenění. Prestižní cenu diváků si odnesli polští Levi.

Na polskou část Blues Alive, jež proběhne 14. listopadu v polském Chorzó- wě, mezinárodní porota, kterou kromě Ondřeje Bezra tvořili polský promotér a novinář Andrzej Matysik a český publicista a rozhlasový redaktor Milan Tesař, nominovala maďarskou kapelu Woodstock Barbie. Na letní scénu Blues Alive, která je každoročně součástí Festivalu pro židov- skou čtvrť v Boskovicích, porota na červenec 2022 vysílá Turtev Brothers. Ti si také ve stejném měsíci zahrají na polském festivalu Front Porch Blues v Chorzówě. (red)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*