Šumperk roztančí v srpnu již potřicáté folklorní soubory

Srpnový Šumperk se po dvouleté nedobrovolné pauze opět promění v centrum exotiky a folklorního umění. Mezinárodní folklorní festival Šumperk přiveze na severní Moravu umělce ze světa a představí i tuzemské lidové tradice, tance a zpěvy. V programu nebude chybět oblíbená Roztančená ulice.

Hlavní program mezinárodního folklorního festivalu se bude odehrávat v prostorách Pavlínina dvora, vedlejší pak proběhne na malé scéně v sadech 1. máje u sovy a Roztančená ulice v pěší zóně města.

„Návštěvníci festivalu se mohou těšit na špičkové soubory z Belgie, Bulharska, Mexika, Slovenska a Španělska,“ vyjmenovala zahraniční hosty Libuše Březovská, ředitelka festivalu. Mezi českými folklorními soubory se představí Beskyd Zubří, Hořeňák z Lázní Bělohrad, ostravská cimbálová muzika Iršava, Kelt Grass Band ze Stránského, Kordulka a Cimbálová muzika Matěje Kúrečky ze Starého Poddvorova, postřelmovská Markovice, přerovská Rabussa, domácí Senioři, VHS – rock Přerov a Vonica 80 ze Zlína.

Festival otevře ve středu 10. srpna cimbálovka Matěje Kúrečky při zahajovacím odpoledni, jež se odehraje od páté odpolední na malé scéně u sovy. „Čtvrteční odpoledne zahájí o půl třetí Rabussa z Přerova, od dvou hodin vystoupí zahraniční soubor a program završí společné vystoupení šumperských Seniorů a postřelmovské Markovice,“ přiblížila druhý festivalový den Březovská.

Páteční program začne už v deset hodin dopoledne vystoupením zahraničních souborů, na ně naváží děti z Kordulky ze Starého Poddvorova a odpoledne u sovy zakončí soubor z Bulharska. Poté se již otevřou brány Pavlínina dvora.

„Od páté hodiny zde zahraje dlouholetý účastník festivalu Rabussa a o hodinu později se na hlavní scéně postupně představí všechny zahraniční soubory v rámci hlavního pořadu nazvaného Vítejte u nás,“ doplnila Březovská. Páteční večer završí světelná show postřelmovské skupiny Postrpoi.

V sobotu 13. srpna ráno přivítá zástupce všech účinkujících souborů šumperský starosta na radnici. „Po slavnostním přijetí začne zřejmě nejoblíbenější a nejatraktivnější část celého festivalu – Roztančená ulice, kdy všechny domácí i zahraniční soubory předvedou své umění přímo v ulicích městského centra,“ láká na akci Březovská. V sobotu odpoledne vystoupí na malé scéně u sovy české soubory.

Od páté odpolední proběhne v Pavlínině dvoře druhý hlavní koncert nazvaný Až půjdeš do světa, zastav se!, na kterém vystoupí všechny zúčastněné soubory. Po jeho skončení se mohou návštěvníci pod pódiem zapojit do veselice a naučit se lidovým tancům.

Zajímavý program je nachystaný rovněž na neděli. Od 10 hodin dopoledne vystoupí všechny soubory. „Od třetí odpolední proběhnou koncerty VHS, Kelt Grass Bandu a cimbálovky Iršava,“ popsala poslední den festivalu jeho ředitelka.

Vstup na všechna vystoupení, jež se budou odehrávat na malé scéně u sovy v sadech 1. máje, je volný, stejně tak na Roztančenou ulici. Vstupné na páteční hlavní festivalový koncert přijde dospělé na dvě stě korun, senioři a studenti zaplatí sto padesát korun, v sobotu je pak vstupné na hlavní program o dvacet korun levnější. Ti, kteří se v neděli vydají na vystoupení do Pavlínina dvora, zaplatí jednotné vstupné sto padesát korun.

Roztančená ulice

Další informace o festivalu najdou zájemci na internetových stránkách www.festivalsumperk.cz. Vyhledat si ho mohou rovněž na Facebooku na stránce: Mezinárodní Folklorní Festival CIOFF, IOV – Šumperk.

Program

Středa 10. srpna

Malá scéna – u sovy

17.00 Posezení u cimbálu

Čtvrtek 11. srpna

Malá scéna – u sovy

14.30 Rabussa Přerov

15.00 vystoupení zahraničního souboru

Folklorní festival   koncert v Pavlínině dvoře

16.00 společné vystoupení souborů Markovice Postřelmov a Senioři Šumperk

Pátek 12. srpna

Malá scéna – u sovy

10.00 vystoupení zahraničního souboru

13.00 Kordulka Starý Poddvorov a soubor z Bulharska

Velká scéna – Pavlínin dvůr (vstupné 200/150 Kč)

17.30 Rabussa Přerov

18.00 1. hlavní koncert „Vítejte u nás“

22.00 světelná show Postrpoi

Folklorní festival   přivítání u radnice

Sobota 13. srpna

9.00 přijetí zástupců souborů starostou města Šumperka

10.30 představení zúčastněných souborů

10.40 „Roztančená ulice“ na pěší zóně

Malá scéna – u sovy

14.00 vystoupení tuzemských souborů

Velká scéna – Pavlínin dvůr (vstupné 180/130 Kč)

16.00 Rabussa Přerov

Folklorní festival v roce 2019

17.00 2. hlavní koncert „Až půjdeš do světa, zastav se“

21.00 veselice – hrají a zpívají zúčastněné soubory

Neděle 14. srpna

Velká scéna – Pavlínin dvůr (jednotné vstupné 150 Kč)

10.00 vystoupení všech souborů

(Foto web města Šumperk)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*