Krátce z kultury

Den architektury ve stopách zaniklých cest

ZÁBŘEH • Ve středu 6. října se lidé mohli vydat s architektem Ondřejem Pchálkem po stopách zaniklých cest, nových ulic i urbanismu města a jeho budoucího rozvoje. Během procházky byly představeny zaniklé a zapo- menuté cesty stejně jako možnosti budoucích nových propojek, ulic, pěšin či cyklostezek.

V Šumperku ve znamení podzemí

ŠUMPERK • Do podzemí místního zámku dostali možnost nahlédnout zájemci o městskou historii. V sobotu 2. října a neděli 3. října je středověkými katakombami i tajným velínem z období studené války provedl Radomír Auer z místního okrašlovacícho spolku.

16. PechaKucha Night

ŠUMPERK • Unikátní a v Šumperku velmi oblíbený formát, v němž se deset účinkujících představí v rychlých prezentacích, zarámovaných dvaceti obrázky po dvaceti sekundách, se po roce vrátil do Šumperka. Vedle osob- ností, spjatých s architekturou a urbanismem, zabrousil do řady oborů. Společným heslem výběru byla jako vždy INSPIRACE.

Laco Deczi & Celula New York

ŠUMPERK • Svérázný jazzman Laco Deczi se vrací po letech do Šumperka. V doprovodu špičkových muzikantů uvede jazzové standardy i vlastní skladby. Akce se koná v rámci festivalu DŽEMFEST ve spolupráci s Domem kultury Šumperk, a to v úterý 12. října od 19 h v klášterním kostele.

Alois Nebel v kině Oko

ŠUMPERK • Večer zahájí čtení studentů SPŠ, od 18 hodin následuje beseda s režisérem Miroslavem Krobotem a o půl osmé společně s ním uvede stejnojmenný film autor knihy Jaroslav Rudiš. Akce se uskuteční ve středu 13. října v rámci literárního a filmového festivalu Město čte knihu. Podrobný program najdete na www.mestocteknihu.cz.

Žalmanův narozeninový koncert

ŠUMPERK • Zpívá, aby bylo lidem dobře. Snad i proto se stal českou folkovou legendou, která těší svým hlasem i texty publikum už přes půl století. Pavel Žalman Lohonka letos oslavil 75. narozeniny a při této příležitosti vydal CD Všechno je teď. Šumperku zazpívá 13. října od 19 hodin ve velkém sále Domu kultury.

Nepál po treku

ZÁBŘEH • Do Nepálu zájemce pozve v rámci cyklu cestovatelských přednášek 16. října fotograf Pavel Svoboda, který se vydal na velkou sedmiměsíční cestu po Asii. Jeho přednáška získala první cenu diváků na karlovarském cestovatelském festivalu Caminos. Akce nabídne také autogramiádu nové Svobodovy knihy Napříč Asií. (vavka)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*