Krátce z kultury

>> Už máte Zmizelé Jesenicko?

REGION · „Doporučujeme koupit si knihu Zmizelé Jesenicko II. Je to nejrozsáhlejší kniha, kterou jsme vydali. Je z ní zřejmé, proč nás tolik fascinuje novodobá místní historie. Obsahuje v sobě i první díl, ten je vnořen, mírně upraven a zkrácen. Kniha má 330 stran textů a inspirujících fotografií. Vyšla na konci roku 2020 a předpokládáme, že v roce 2021 bude vyprodána,“ sdělují vydavatelé z brontosauřího e-shopu.

>> Fotograf obyčejného života v muzeu

ŠUMPERK · Muzeum představuje druhou část virtuální výstavy hraček ze snímků amatérského fotografa Josefa Koláře (1906 – 1980) ze Svébohova. Téměř všechny fotografie zachycují děti ze Svébohova v období od konce 30. let do poloviny 40. let 20. století. Dva snímky fotografova syna Josefa byly již pořízeny v Líšnici, kam se rodina Kolářových v říjnu 1945 odstěhovala.

>> Znáte putovní kamínky?

ZÁBŘEH, REGION · Tato venkovní hra je příjemným zpestřením všedních dnů i výletů. A její smysl? Potěšit a udělat radost. Kdo má chuť, namaluje kamínek akrylovými barvami, zalakuje ho lakem a uloží na libovolné místo tak, aby byl vidět a mohl být nalezen kolemjdoucími. Na kamínek se píše fb skupina Kamínky a poštovní směrovací číslo místa, odkud jste. Nalezený kamínek si můžete nechat, ale ještě líp – nechte ho putovat zase dál.

>> Příznivci výtvarnice Kovalové mají ještě šanci

ŠUMPERK · „Ještě nám do knihovny dorazilo posledních dvacet kusů knížečky Anežky Kovalové Ticho těchto věcí. Vážní zájemci mohou napsat na mail seligova@ knihovnaspk.cz,“ informují knihovnice T. G. Masaryka v Šumperku o novém literárním počinu šumperské výtvarnice a galeristky. V knihovně měla být kniha pokřtěna a uvedena do života 28. ledna, nový termín je 30. března.

>> Sítě nové generace vylepší výuku

REGION, JESENÍK · Žáci regionu bodují na mezinárodní úrovni ve virtuální realitě a robotice. Díky 5G sítím budou ještě úspěšnější. Rozvoj však může přinést také technologickým studentským projektům, které mají velké ambice zazářit také na mezinárodním poli. V Jeseníku to jsou roboti, na gymnáziu v Praze studenti například vytvářejí pokročilou virtuální realitu. >> Knihovna pokračuje v knižních videotipech ŠUMPERK · Zajímavé osobnosti města stále doporučují ke čtení knihu, která je ve fondu knihovny: 11. 3. – Ondřej Procházka: Michael Chabon – Zázrační hoši, 18. 3. – Helena Miterková: Zdeňka Jordánová – Souvislosti, 25. 3. – Matěj Kašík.

>> Muzeum umění Olomouc

REGION · Přednáškový cyklus profesora Ladislava Daniela je zpět. Další díl uvedeme za týden. Přednášku budete moci sledovat online na facebookovém profilu Muzea umění či na https://bit.ly/2NcoMPZ. (vavka)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*