KRÁTCE Z KULTURY

Divadelní pouť uvede odložená premiéra

VÁCLAVOV • Devatenáctý ročník Václavovského kulturního podzimu zahajuje 11. – 13. září Divadelní poutí, jejíž součástí bude i odložená divadelní premiéra Baletky autorky Astrid Saalbachové v režii principála souboru Josefa Königa. Domácí divadelníci ji v místním kulturním domě rozehrají v sobotu 12. 9. od 19.30 hodin.

Houby noste do muzea

ŠUMPERK • V předsálí Rytířského sálu proběhne ve dnech 10. – 12. září výstava hub, věnovaná zemřelé mykoložce Magdě Zmrhalové. „Uvítáme jakékoliv čerstvé druhy hub. Zájemci je mohou odevzdávat na pokladně šumperského muzea během středy 9. září nebo je donést přímo na výstavu. Determinaci hub pomůže, budou-li houby neočištěné a neokrájené, ideálně doplněné údajem o lokalitě a biotopu či okolo rostoucích dřevinách,“ obrací se na houbaře pořadatelé, kteří zároveň nabízejí posouzení aktuálně nasbíraných „úlovků“.

Princeznu zakletou v čase uvede režisér i herci

ZÁBŘEH • Na neděli 13. září přichystalo zábřežské kino Retro slavnostní předpremiéru dlouho očekávané fantasy pohádky Princezna zakletá v čase. Diváci se mohou těšit na besedu s tvůrci filmu. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet střelbu z luku, zhlédnout vystoupení šermířů nebo si sami potisknout přinesená trička. Předpremiéra s navazujícím doprovodným programem má v Zábřeze začátek o půl druhé.

Odpoledne s muzikou a aktualizací rekordu

BLUDOV • V sobotu 12. září se na zahradě kulturního domu uskuteční aktualizace rekordu přítisků poštovních známek Karla Adama za účasti komisaře z agentury Dobrý den. Malí návštěvníci si užijí soutěže za drobné odměny a také Hmyzí cirkus – představení plné bizarního hmyzu, předvádějící různé akrobatické kousky. Zatančí skupina Marly, k poslechu a tanci bude hrát Classic Band pod taktovkou Ivana Zely. Akce začíná ve 14 hodin.

Bílá paní se lidem zjeví na zámku

ÚSOV • V sobotu 19. září v podvečer se role průvodců po úsovském zámku ujmou jeho strašidelní obyvatelé, kteří malé i velké návštěvníky zavedou až na hradní ochoz a do věže v nejstarších dochovaných prostorách hradu, kde přebývá bílá paní. V rámci akce se také otevře Strašidelný labyrint, expozice Putování středověkem nebo nová výstava Nářez. Občerstvení bude zajištěno v zámeckém bufetu. (vavka)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*