J. Štěpánková: Talenty pořád jsou, je ale důležité je najít a motivovat.“ (pokračování z minulého čísla)

ZÁBŘEH · Jaroslava Štěpánková sborovým zpěvem žije. Sama zpívala jako dítě, jako učitelka založila ve své škole dětský sbor Slavík a ještě zpívala u Jiřího Skopala v Mohelnici ve smíšeném sboru. Společně s jubilujícím Slavíkem letošním rokem dovršila 50 let sbormistrovské činnosti, z toho 14 let při vedení škole odrostlých Slavic.

Vladimíra Bartoňová

Chtěla jste být vždycky dirigentka?

Dirigování mě bavilo, měli jsme to jako předmět. Vždycky, když jsme se sjeli na koleje, měla jsem před sebou partitury a učila holky dirigovat. Od roku 1978 jsem dělala dvouletý sbormistrovský kurz, který byl o  víkendech v  rodišti Leoše Janáčka. Nás, frekventanty z  Olomouckého kraje ve věku od 20 do 60 let, učili fantastičtí lektoři, skladatelé a dirigenti. Co jsme tam pochytili, měli jsme za úkol přenášet do svého regionu za doprovodu hudebních nástrojů. Doteď máme kontakty, zpíváme jejich skladby a  zveme je na své koncerty.

Jaký máte sbormistrovský cíl?

Chtěla jsem nastudovat Ježka, tento cíl už jsem si splnila. Úpravu jsem získala od slovenského autora a  sbormistra Motýla. Ráda bych Bohuslava Martinů Otvírání studánek ve spolupráci se ZUŠ. Jinak se Slavicemi zpíváme v  domě s  pečovatelskou službou, děláme adventní koncerty, absolvujeme zahraniční pěvecké pobyty. Ve Vídni jsme byli třikrát účastníky Mezinárodního adventního festivalu, loni jsme zpívali na adventním koncertu v Grazu. Teď máme v repertoáru okolo 160 skladeb, od duchovní hudby pro kostel, přes umělou tvorbu našich i  světových autorů a  některé skladby na odlehčení a  pobavení publika. Populární hudba nás netáhne.

V čem jsou dnešní děti odlišné od těch, co jste učila?

Chodím do poroty na Moravský zvoneček. Předvádějí se tam zpěvačky jedna lepší než druhá. Bývá problém vybrat někoho na postup – dala bych ho všem… Jsem ráda, že talenty jsou. Například SuperStar se zpěvem v angličtině ale není ta správná cesta. Pro nás by měla být prvotní čeština a rozvoj národních tradic

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*