Blues Alive se sníženou kapacitou hlásí VYPRODÁNO.

Zahrají legendy Luboš Andršt s Peterem Lipou, Ondřej Pivec nebo Marek Hlavica

ŠUMPERK • Jubilejní pětadvacátý ročník mezinárodního festivalu Blues Alive, který proběhne v Šumperku od 12. do 14. listopadu, vyprodal svoji sníženou kapacitu povolenou koronavirovými opatřeními. Zda přibudou další permanentky či jednodenní vstupenky, rozhodnou pořadatelé po vývoji epidemiologické situace. Zároveň oznamují ryze český program, který bude letošní Blues Alive provázet.

Vladimíra Bartoňová

„Je to nejen proto, že si o české muzikanty naši pravidelní návštěvníci říkají, ale že jsme chtěli českou bluesovou scénu po dlouhých měsících karantény podpořit,“ říká na úvod ředitel festivalu Vladimír Rybička. Proto jsou oba hlavní doprovodné koncerty, tedy páteční odpoledne v H-clubu a sobotní Tematické odpoledne v Domě kultury, sestaveny bez výjimky z domácích zdrojů a české kapely a hudebníci jsou zařazeni i do večerních koncertních maratonů.

Jubilejní oslava i křest knihy

V hlavních večerních blocích zahraje Luboš Andršt Blues Band Reunion se slovenským zpěvákem Peterem Lipou, tedy legendy žánru v klasické sestavě s Ondřejem Konrádem (harmonika) a Vladimírem Gumou Kulhánkem (baskytara), která se schází jen při velmi výjimečných příležitostech. “Jejich debutové album Blues z lipového dřeva bylo vůbec první vydanou českou bluesovou deskou,” podotýká dramaturg přehlídky Ondřej Bezr. V rámci koncertu oslaví Konrád významné životní jubileum a bude pokřtěna životopisná kniha Bezra a Andršta Ještě hraju vestoje. Kmotrem se stane Michal Prokop, který si s Blues Bandem také pohostinsky zazpívá.

4x nová alba

Hned tři křty čekají návštěvníky na sobotním Tematickém odpoledni. Harmonikář Charlie Slavík natočil nedávno v americkém Nashvillu album s muzikanty z kapely Robbena Forda. Pokřtí ho nyní s hostem kapely, v Praze žijícím americkým kytaristou a producentem Stevem Walshem. Druhý křest připravuje kapela Band of Heysek. “Ta natočila při své loňské návštěvě USA přímo v centru žánru zvaného hill country blues dvě alba s místními hudebníky, dobře známými i z koncertování na Blues Alive,” líčí Ondřej Bezr. Deska s R. L. Boycem nese název Juke My Joint a vyšla již před několika měsíci. Druhé album je načasováno právě k vystoupení na Blues Alive a Band of Heysek ho natočili s kytaristou Kennym Brownem. A do třetice pokřtí během Tematického odpoledne EP nových písniček November 2nd, kapela, která mnohokrát koncertovala i nahrávala v USA a vůbec poprvé hrála již na IV. ročníku Blues Alive v roce 1999. Více informací najdou zájemci na www.bluesalive. cz a festivalovém profilu na Facebooku.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*