Rady do zahrady 37/21

Seriál o podnožích

Ishtara (Ferciana) je slivoňová podnož pocházející z Francie, která byla vyšlechtěna mezidruhovým křížením. Podnož Ishtara ovlivňuje zpočátku silný růst naštěpovaných odrůd. Později, přibližně v šestém roce po výsadbě, se intenzita růstu snižuje a stromy jsou o 15 až 25% menší než na semenáči myrobalánu. Netvoří kořenové výmladky. Není vhodná do vlhkých poloh. Podle dosavadních zkušeností je méně mrazuodolná, proto není vhodná do mrazivých lokalit. Množí se tkáňovými kulturami a by- linnými řízky.

Třapatka nachová, známá jako Rudbeckie, je trvalka se silným kořenem, ze kterého vyrůstá vzpřímená, drsná, silná lodyha, dorůstající výšky kolem jednoho metru. Koncové, velkokvětní úbory rozkvétají v červenci a v srpnu a barva květních jazýčků je patrná již z názvu rostliny. Množí se výsevem nebo vegetativně kořenovými úkrojky. Rostlina je využívána celá. Podle dosavadních výzkumů i praktických zkušeností se nejúčinnější drogou jeví kořen, potom květ a nakonec list. Kořen sbíráme přednostně na podzim, po odkvětu rostliny, květ a list během květu.

Léčivé účinky jsou rozmanité. Při zevní aplikaci droga účinně hojí rány a zranění. Její hlavní poslání však lze spatřovat v tom, že poměrně výrazně zvyšuje imunitu, vykazuje i značnou aktivitu antibiotickou, a to nejen proti bakteriím, ale i proti některým virům. Osvědčila se i při žilní nedo- statečnosti – hemeroidech, křečových žilách, bércovém vředu, kde je ovšem třeba ji aplikovat vnitřně i zevně.

Nejvhodnější formou je tinktura, případně lihovodný roztok z ní připravený. Vezmeme 100 gramů kořenů nebo 115 gramů květu či 125 gramů listů a přelijeme je asi 500 ml lihu o koncentraci 50 – 60 %. Surovina má být čerstvá. Vše louhujeme při pokojové teplotě a za občasného protřepávání 10 až 14 dní. Patnáctý den necháme ustát a pak přefiltrujeme.

K prevenci užíváme jednou denně ráno nalačno jednu čajovou lžičku. V ohrožení, tedy v době, kdy kolem nás zuří například chřipková epidemie, bereme stejnou dávku také večer. Pokud však onemocníme, užíváme jednu čajovou lžičku každé tři hodiny.

Petr Kumšta

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*