Pumpkin pie neboli dýňový koláč

Dýně k podzimu prostě patří, proto vám přinášíme recept na tento nevšední koláč, díky kterému dýni využijete na maximum, dokud stojí ještě pár korun. Doufáme, že si tento koláč, původem z USA, zamilujete stejně jako my.

Budeme potřebovat:

foto: web

na těsto
• 1 hrnek špaldové celozrnné nebo hladké mouky
• špetku soli
• 90 g másla (musí být studené a rozkrájené na kousky)
• 45 ml studené vody
na náplň
• 2 hrnky dýňového pyré z jedné dýně
• 1 lžičku mleté skořice
• 1⁄4 muškátového oříšku (nastrouháme)
• 100 ml javorového sirupu
• 140 ml mléka
• 140 ml smetany ke šlehání
• 2 vejce (nebo 3 malé)

Dýňové pyré
Nejdříve si musíme udělat dýňové pyré. Dýni umyjeme, přepůlíme a vydlabeme všechna semínka. Poté dýni nakrájíme na kostky (cca 4 cm) a vyskládáme je na plech s pečicím papírem. Pečeme přibližně hodinu na 180 °C. Dýně bude nahnědlá a její slupka se bude dát lehce propíchnout nožem – tak poznáme, že máme upečeno.

Necháme 10 minut vychladnout a poté oddělíme dužinu od slupky. Dužinu vložíme do mixéru a mixujeme, dokud z ní nebudeme mít hladké pyré.

Koláč
Připravíme si formu o průměru cca 20 cm, nebudeme ji vysypávat ani vy- mazávat.

V míse zpracujeme mouku se solí, následně přidáme máslo a vodu. Pracuje- me rychle, aby se máslo nerozehřálo – nejlépe se dělá rukou, můžeme si pomoci i vidličkou. Těsto vložíme alespoň na půl hodiny do lednice.

Náplň připravíme smícháním dýňového pyré s muškátovým oříškem. Přilijeme javorový sirup, mléko a smetanu a mícháme, dokud se vše nespojí – poté pořádně všleháme vejce.

Vytáhneme těsto a rozválíme jej na kolo, které však bude větší než průměr naší formy. Poté jej do formy vložíme tak, aby pokrylo jak dno, tak boky a hezky ho zařízneme a zarovnáme.

Připravenou náplň vlijeme na těsto a uhladíme. Pečeme na 180 °C přibližně 50 minut (každá trouba peče jinak – dokud nejsou okraje těsta nahnědlé a náplň viditelně pevná, ale ne vyšušená).

Před samotným podáváním je nejlepší nechat koláč zcela vychladnout, aby byla náplň dobře ztuhlá.

Koláč v lednici vydrží několik dní a můžeme jej podávat jak studený, tak ohřátý.

Přejeme vám dobrou chuť. (sk)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*