Flora Košt potvrdil nárůst kvality a prestiže ovocných pálenek z řemeslných destilérek

OLOMOUC · Nárůst kvality ovocných pálenek od českých a moravských destilatérů potvrdil letošní 18. ročník mezinárodní soutěže Grand Prix ovocných destilátů Flora Košt Olomouc. Šlo o vrcholné klání, kde byly odbornou porotou pod vedením profesora Josefa Balíka z Mendelovy uni-verzity v Brně anonymně hodnoceny úspěšné vzorky z lokálních krajových koštů a destiláty z pěstitelských pálenic s těmi z malých ovocných lihovarů.

Letos bylo do soutěže přihlášeno více než 300 vzorků. Kromě tradičních pá- lenek ze švestek, hrušek či jablek se na stole porotců objevila třeba ananasovice, malinovice nebo borůvkovice. Letošní ročník zpestřil i mátový a zázvorový likér či destilát získaný macerací víček ze včelích plástů. „V posledních letech se ukazuje, že ovocné pálenky z řemeslných destilérek, tedy ty, které lze legálně koupit, úspěšně konkurují špičkám domácího pálení,“ uvedl Zdeněk Musil z Unie destilatérů, která je odborným garantem soutěže.

foto: Flora Olomouc

To potvrdila i řemeslná Palírna Radlík z Jílového u Prahy, která získala cenu za nejlepší kolekci destilátů a zvítězila dokonce ve čtyřech kategoriích. Jako nejlepší pálenka napříč ovocnými druhy pak byla vyhodnocena hruškovi- ce Ladislava Libotovského z pěstitelské pálenice Hřibiny-Ledská a také v tomto klání o šampióna koštu obsadila řemeslná Palírna Radlík druhé i třetí místo. A to s malinovicí a destilátem z mirabelek. Odborná porota byla složena ze zástupců Mendelovy univerzity v Brně – Zahradnické fakulty v Lednici, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Unie destilatérů a dalších odborníků na ovocné destiláty. Všechny přihlášené vzorky pak mohly v rozmezí od 14. do 17. října ochutnat návštěvníci letošní podzimní etapy výstavy Flora Olomouc, neboť Flora Košt je tradiční a hojně navštěvo- vanou součástí jejího programu.

Letošní ročník mezinárodní soutěže Grand Prix ovocných destilátů Flora Košt Olomouc tak potvrdil, že si tuzemské ovocné pálenky díky své stále vyšší kvalitě u konzumentů získávají větší prestiž. Navíc začínají být díky široké paletě destilovaných druhů ovoce a jeho odrůd více vnímány jako výjimečné a mnohotvárné destiláty. (ms)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*