Valibuk roste do krásy

ŠUMPERK • Ačkoliv kvůli koronaviru nebylo jasné, zda bude možné trénovat, a otázka pořádání soutěže se skrývala v husté mlze, „otcové“ dítěte s názvem Šumperský Valibuk se porazit nenechali. Naopak. Třetí ročník byl nejzdařilejším v dosavadní historii originální akce. 

Petr Fišer

„Chtěli jsme, aby po nucené soutěžní přestávce byl co nejlepší. Proto jsme přípravě věnovali spoustu práce a úsilí. A myslím, že to bylo poznat,“ bilancoval Tomáš Pliska z pořádajícího oddílu vzpírání. „Jelikož se nám ozvala spousta zájemců, očekávali jsme vysokou účast a kvalitní obsazení. Bohužel, jak už to tak občas bývá, nakonec nám někteří dali košem, což nás opravdu mrzelo. Ostatní si soutěž užívali plnými doušky.“

Stejně jako loni byla na pořadu tři kola: hod kettlebellem, benchpress a dřep s činkou za hlavou. Doplňkově se vypsal tandemový nadhoz. „Aby byla soutěž férovější, hodnotila se kaž­­dá disciplína zvlášť a body za umístění se sčítaly. Vítěz tak musel zvládnout na vysoké úrovni všechny výzvy a prokázat, že si prvenství opravdu zaslouží,“ odhalil Pliska. „V nemalé míře nás ovlivnil koronavirus. Určitou dobu se vynechávaly regulérní tréninky a museli jsme se udržovat individuál­­ně v domácích podmínkách. Nepříjemnou komplikací se ukázaly být i nedávné záplavy, které se přímo dotkly některých našich členů. Místo obvyklé tréninkové přípravy pomáhali nejen doma, ale také ostatním okolním postiženým.“ 

Organizátorský tým díky různým příslibům počítal na Tyršově stadiónu s dvoj až trojnásobnou účastí. „Na samotném průběhu se to nakonec neprojevilo. Bez ohledu na počet soupeřů v jednotlivých kategoriích jsme jeli naplno. Vyrovnávaly se nebo i zlepšovaly osobní rekordy a diváci občas nevěděli, kam dřív koukat a komu víc fandit. Metrákový bukový špalek a obrovský pětikilový dort pro šampióna lákal úplně každého,“ popisoval Tomáš Pliska.

Při závěrečném účtování docházelo k bodovým shodám. Stejná čísla se objevila ve věkové třídě do patnácti let u Adély Topitschové a Matyáše Pika. V těchto případech se ukázalo, že pravidla byla nastavená správně. Dvanáctiletá slečna měla šanci porazit o tři roky staršího mladíka. 

Nejzdatněji si ve svých skupinách počínali už zmiňovaný Pik, Zbyněk Košťák (do 18 let), Kristýna Kobzová (ženy) a Tomáš Pliska (muži). Rozhodovalo namotávání závaží na kolík, přičemž rozdíly v časech byly minimální. Elitní trojice se vměstnala do vteřiny a půl. Vyhrál Pik před Pliskou a Košťákem. „Sice nás soutěžilo méně, než jsme čekali, ale dobré zvládnutí organizace, množství diváků i naše pocity a výkony svědčí o tom, že tento díl Valibuka byl zatím nejpovedenější. Pro příští rok jsme si nastavili dost vysokou laťku,“ shodovali se jako jeden muž spokojení pořadatelé.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*