Radek Kučera: Nepředpokládal jsem to ani v nejhorším snu

ŠUMPERK • Je to smutný pohled, který se v pochmurném čase nabízí každý den. Za normálních okolností by se na šumperském zimním stadiónu proháněli od rána až do večera natěšení hokejisté ze širokého okolí, co se zamilovali do nejrychlejší kolektivní hry na světě. Místo toho zeje Škoda aréna prázdnotou a z klidového stereotypu ji vyrušují akorát tréninky a zápasy mužských Draků. Ti mají výjimku platící pouze pro pravidelně testované profesionální sportovce.

Petr Fišer

Radek Kučera na střídačce Mladých Draků ze Šumperka. Švagr Vladimíra Velčovského v minulosti vedl i mužské áčko. foto: Petr Fišer

„Je to hrozné. Bohužel nevíme, jak dlouho to ještě bude trvat a co bude dál,“ klopil zklamaně oči RADEK KUČERA, bývalý hráč Šumperka a  v  současné době trenér dorosteneckého mužstva.

Koronavirové strádání trvá od března minulého roku. Měl jste po propuknutí pandemie obavy, že to dojde až takhle daleko?

Něco takového jsem nepředpokládal ani v  nejhorším snu. Říkal jsem si, že to časem odezní a všechno se uvolní. Povahou jsem optimista, takže jsem věřil, že se zimák zase zaplní a bude se bruslit, trénovat a  hrát jako předtím.

Tréninkový výpadek mladých hokejistů může přesáhnout hranici jednoho roku. V jak moc velké míře to případně ovlivní jejich další kariéry?

Může je to ovlivnit úplně ve všem. I když jim posíláme individuální plán a různá videa, co mají a  nemají dělat, led a bruslení jim nic nenahradí. Kór mladším ročníkům, které by v blízké budoucnosti měly bojovat o  místa v  dorosteneckém a juniorském týmu. Nechci přehánět, ale následky můžou být hrozivé.

Existuje šance, že by se přerušená sezóna ještě dala do chodu?

Čekáme na vyjádření svazu, ke kterému by mělo dojít v  nejbližších dnech. Pokud se soutěže nerozjedou, tak bychom chtěli do konce března aspoň trénovat, abychom mohli nabrané manko částečně dohnat.

Jako výběr s extraligovým statutem držíte prapor Mladých Draků na nejvyšší republikové úrovni. Covidová stopka vás zastihla na předposledním místě moravské divize, ze sedmi zápasů jste získali pouze jeden bod. Kde byl zakopaný pes? Proč jste nebodovali častěji?

Kluci makali, byli poctiví a snaživí. Výsledky se sice nejevily ideálně, to je pravda, přesto jsem jim dál věřil. Prací na ledě jsme se chtěli zlepšovat a škrábat směrem nahoru, bohužel nastala situace, která nepřála nám a ani nikomu jinému. Na ledě jsme museli skončit a  naše plány vzaly zasvé. Mančaft není úplně špatný po herní ani početní stránce. Dopředu jsme věděli, že se z  extraligy nepadá a  že si mužstvo můžeme v  klidu připravovat na příští sezónu.

V ní by se měl počet družstev razantně snížit. Nemáte z  toho trochu obavy? Hrozba sestupu bude větší než doposud.

Kvůli koronaviru se akorát všechno o rok posunulo, takže to pro nás není žádná novinka. Na našich cílech se nic nezmění a  zůstanou stejné. Prioritní je pro nás záchrana a udržení nejvyšší soutěže pro další ročníky.

A  kdyby to neklaplo? Dalo by se mluvit o morové ráně pro šumperský mládežnický hokej?

Postup a sestup může potkat kdekoho, tak to ve sportu chodí. Určitě bychom se kvůli tomu nevěšeli. Na druhou stranu si všichni uvědomujeme, že by byla škoda, kdyby se to nepovedlo a o extraligu jsme přišli. Pro naše mladé hráče představuje velice zajímavou příležitost, jak se v kvalitní konkurenci zdokonalovat po hokejové stránce. Také je to pro ně odrazový můstek do následujících let s  výhledem na juniorskou a mužskou kategorii.

Český hokej se ocitl pod sílící palbou za to, jak lehkovážným způsobem nechal „nafouknout“ elitní mládežnické soutěže. Jejich úroveň pod tlakem velkého počtu mužstev zákonitě klesá. Patříte na stranu kritiků, jejichž nespokojenost se dá regulérně krájet na obří kusy?

Pojďme vychovávat talenty, pojďme je posouvat, ale musí to být s uvážením a za jasně nastavených pravidel. Je potřeba stavět pyramidu a  navyšovat ji do špičky. Podle mě konkrétně u  dorostenců není širší základna na škodu. Jinak se může stát, že nám někteří kluci budou končit právě v  dorostu nebo už v  deváté třídě. Zároveň rozumím názorům, že pokud se počty sníží, bude v  extraligových soutěžích větší konkurence a tím pádem i větší kvalita a náboj. Musí se najít rozumně zvolená cesta a  po ní jít. Nejsem velkým zastáncem toho, že se ohlížíme na ostatní země. Pojďme si razit naši českou cestu, jak tomu bylo dřív.

Že je spousta věcí špatně, potvrzuje nevalné účinkování mládežnických reprezentací na světových šampionátech a  také výkonnostní díra v  rozevřených kleštích, která se každým rokem zvětšuje. Hokeji v Česku v porovnání se zahraniční konkurencí ujíždí vlak a nic nenasvědčuje tomu, že dojde k rychlé nápravě.

Ve výběrech do šestnácti a  sedmnácti let to ještě jakž takž jde, ale pak nám ten vlak opravdu frnknul. Možná je to skutečně o  zúžení nahoře, aby se zvláště v juniorské extralize naakumulovala větší kvalita, větší konkurence a ve spojitosti s tím se hrály lepší zápasy.

Na reprezentační bránu důrazně klepe váš syn Honza. Co se vám honilo hlavou, když v premiérovém utkání za muže vstřelil gól Litoměřicím? A  ještě k  tomu v  dresu rodného Šumperka?

Byl to hezký pocit. Lhal bych, kdybych tvrdil, že ne. Využil nováčkovského elánu a teď je potřeba, aby na to navazoval v  dalších zápasech. Čerstvě je mu sedmnáct let, takže jsou to pro něj velmi prospěšné herní příležitosti.

Měl i jiné možnosti?

Kvůli škole jsem rád, že se kluby domluvily na působení v  Šumperku. Nedokázal bych si představit, že by jezdil někam dál než do Olomouce, kde hraje za juniorku. Dostal možnost sbírat zkušenosti s  mužským hokejem tam, kde je doma, což je super. Hlavně ať pořádně dostuduje, potom se uvidí.

PODOBA SOUTĚŽÍ SEZÓNA 2021–22

Extraliga dorostenců

V sezóně 2022–23 ji bude hrát 24 oddílů. To znamená, že při předpokládané účasti 30 týmů v předchozím ročníku postihne automatický sešup smolaře na 25.–30. místě. Mančafty figurující na 23. a 24. příčce budou extraligovou příslušnost hájit v barážovém reparátu, který budou skládat ve společnosti dvou nejúspěšnějších aspirantů lačnících po postupu z nižší soutěže.

Chance liga mužů

Maximální počet klubů před sezónou 2022–23 se zredukuje na číslo 14. Při předpokládané účasti 17 družstev v ročníku 2021–22 (pokud šampión Chance ligy splní licenční podmínky pro start v Tipsport extralize) budou týmy umístěné na konečném 14.–17. místě přímo sestupovat o patro níž. Celek, který skončí na třinácté pozici, dostane záchranářskou šanci v baráži s vítězem druhé ligy

EXTRALIGA DOROSTENCŮ Nejvyšší soutěž 1.K.Brno 7 0 32:15 20 2.Vítkovice 6 1 41:12 17 3.Havířov 5 2 23:11 16 4.Třinec 5 2 35:21 15 5.Zlín 4 3 29:22 11 6.Přerov 3 3 20:17 10 7.Vsetín 2 5 16:28 6 8.Poruba 2 5 18:40 6 9.Šumperk 0 7 9:29 1 10.Olomouc 0 6 10:38 0

EXTRALIGA JUNIORŮ Druhá nejvyšší soutěž 1.Vsetín 4 2 29:18 13 2.Poruba 4 2 22:20 12 3.Šumperk 4 2 28:22 11 4.Přerov 3 1 21:12 9 5.W.Brno 0 3 9:19 0 6.T.Brno 0 5 9:27 0

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*