PŘÍSPĚVEK od ČTENÁŘE: Mistrovství ČR Masters (Veteránů) 2022

O víkendu 18-19.6. proběhlo v daleké Nové Roli Mistrovství ČR Masters. Z Šumperka vyrazilo rodinné duo Ladislav (otec) a Tomáš (syn) Pliskovi. Laďa závodil v sobotu a Tom (já) až v neděli, kdy soutěžily mladší závodníci. Tak jako vždy jsme na soutěž odjížděli se smíšenými pocity a dojmy. Jako vždy, příprava se zdála nedostatečná, ale chuť závodit a potkat přátele z jiných oddílů zvítězila. 

Laďa Pliska bral tuto soutěž zároveň jako generální zkoušku na Mistrovství Evropy, které proběhne na konci srpna v Polsku. Přihlašovací limit sice bezpečně splnil, ale s ohledem na nedávné zdravotní problémy si nebyl jistý, jak obstojí při reálné soutěži a přes přesvědčování ostatních oddílových kolegů se mu zdály jeho výkony malé. 

Paradoxně, nejvíce soutěžících bylo v Nové Roli v nejstarších kategoriích. Asi proto, že tito lidé sportem takříkajíc opravdu žijí. 

Nejdříve nastoupily ženy a pak, postupně od nejstarších, mužské kategorie. Konečně, v kategorii M6, nastoupil i Laďa Pliska. Kvůli horku a trochu i nejistotě, šel poměrně nízké základy v trhu, i nadhozu. První pokus v trhu – 65 kg mu pěkně sednul a dal chuť do soutěže. Proto druhý pokus zvýšil hned na 70 kg a třetí pak na už pěkných 75 kg. Tady to bylo něco pro diváky. Činka totiž nebyla při posledním pokusu v úplně ideálním místě nad hlavou a šumperský závodník tak několika rychlými kroky přeběhl celé soutěžní prkno, aby se zastavil na jeho hraně. Snad i povzbuzování diváků pomohlo a Laďa Pliska tak pokus nakonec zvládl.

V nadhozu, jak jsem psal výše, byl šumperský závodník první pokus také hodně na jistotu – 85 kg. Druhý pokus byl hned o sedm kilo lepší, 92 kg. Laďa chtěl dát třetím pokusem rovný metrák, ale pokus se nepovedl. Síly bylo dost, ale zdravotní komplikace znemožňovaly tréninky s těžšími vahami a to teď chybělo. I tak u končil soutěž s pěti platnými pokusy a 167 kg ve dvojboji (trh+nadhoz). 

S uvedeným výkonem zvítězil nejen ve své váhové kategorii M6/do 109 kg, ale zároveň získal titul Grandmaster, protože tento výkon byl nejlepší v celé věkové kategorii M6 bez rozdílu tělesné váhy závodníka. Takže mohl odjíždět domů nejen s medailí, ale i pohárem, což je určitě dobrý výkon.

Já (Tom Pliska) jsem dělal v sobotu jen nehrajícího kapitána, protože má skupina (M1) přišla na řadu až v neděli dopoledne. Takže zatímco polovina šumperských závodníků 🙂 se vracela s výhrou domů, ta druhá čekala na hotelu, aby mohla v neděli předvést, co dovede :-).

I já jsem chtěl předvést hezký výkon. Cílem bylo, ačkoliv si na Mistrovství Evropy zatím nevěřím, alespoň splnit limit mé kategorie – tj. 219 kg ve dvojboji. Věřil jsem, že se to nakonec povede, tak trochu i kvůli tomu, že se mnou už žádní šumperští závodníci nebyli. Já se tedy mohl stresovat „jen“ sám se sebou a ne s celým družstvem, tak, jako na třetí lize mužů, kam také vyrážíme :-). 

Už od počátku bylo jasné, že budu první ve své kategorii M1/do 102 kg. Otázkou zůstávalo, jestli se mi, tak jako tátovi, získat titul (a pohár) Grandmaster. Hlavní soupeř, Kuba Novotný z Holešova o tom samozřejmě věděl, a ačkoliv mu papírově mělo na mě pár bodů chybět, člověk nikdy neví. Měl jsem výhodu, že mé základy byly na větších vahách, než jeho pokusy, takže bylo aspoň jasné, kolik kg musím zvládnout. 

V trhu byl můj první pokus hodně opatrný – 90 kg. Druhým pokusem se mi podařilo získat body za činku o váze 96 kg. Chtěl jsem si sáhnout ještě o něco výše, ale 101 kg bylo už nad moje možnosti.

V nadhozu mi stačilo dát první pokus a titul byl můj. Bylo to opět na jistotu – 121 kg. Druhým pokusem jsem pak chtěl splnit limit na ME, takže jsem zvolil 126 kg. I tady se zadařilo (výsledných 222 kg), ale všudypřítomné horko hodně bralo síly. To se ukázalo jako problém při třetím pokusu (131 kg), který jsem jen odlepil od země a zase ho položil zpět, zamotala se mi hlava… Přesto se povedly čtyři pokusy a já, obdobně jako táta, odjížděl z Nové Role spokojený. A v batohu se mnou potom medaile za první místo ve váhové kategorii a pohár za titul Grandmaster 🙂

naše výkony v číslech

Laďa Pliska – trh 65 kg, 70 kg, 75 kg; nadhoz 85 kg, 92 kg, 100 kg (x)

Tom Pliska – trh 90 kg, 96 kg, 101 kg (x); nadhoz 121 kg, 126 kg, 131 kg (x)

Tomáš Pliska

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*