Návrhy sedmi kluků neobstály. Z divize žádný tým nepostoupí

ŠUMPERK • Je to definitivní. Na stanovisku výkonného výboru se nic nezmění. I když se skupina několika oddílů z celé republiky včetně šumperského Asperu snažila vyvolat diskusi a předložila konkrétní návrhy a možnosti, florbalová porota sestavená z předních činovníků byla neoblomná. O patro výš letos nikdo nevyjede.

Petr Fišer

„Šlo nám o to, aby bylo alespoň částečně zachováno sportovní hledisko a zohledněny dosažené výsledky v rámci jednotlivých soutěží. Výkonný výbor Českého florbalu podle našeho názoru pouze jednoduše předložil argumenty, proč to nejde, byť je na příkladu ledního hokeje vidět, že kde je vůle, tam je cesta,“ postěžoval si Petr Matěj. „Moc rád bych poděkoval drtivé většině klubů z našeho kraje, které proti nám v uplynulé sezoně hrály, ale ani na minutu nezaváhaly a obratem podpořily tuto aktivitu. Byť jsme na hřišti soupeři,“ dodal hrající předseda Asperu. 

Šumperk vyhrál ve své divizní skupině 21 z 22 zápasů základní části. Jedinou porážku utrpěl v Orlové, kde padl nejtěsnějším gólovým rozdílem. Ve vyřazovací fázi přetlačil kousavého protivníka z Vysokého Mýta, kterého udolal 3:2 na utkání. Na následnou sérii s přemožitelem Mohelnice, jímž byli plzeňští slávisté, nemohlo dojít vinou koronavirového nouzového stavu a vyhlášené karantény. „Máme za sebou jeden z nejúspěšnějších ročníků. Přinesl nám spoustu nových zkušeností, a především obrovské emoce, na které se jen tak nezapomene. Pevně věřím, že nás letošní zkušenost posílí a ve stejném složení se nám na veleúspěšnou sezónu podaří navázat,“ prohlásil optimisticky Matěj.

ANI SPRNOVÁ KVALIFIKACE,
ANI PŘÍMÝ POSTUP

Šumperský šéf se podepsal pod dvě navrhované va­rianty, jak změnit obsazení celostátních lig. Obě byly „smeteny“ ze stolu. Konkrétně se jednalo o dodatečnou srpnovou kvalifikaci nebo přímý postup vítězů základních částí. V obou případech se narazilo na legislativu a další problémové faktory. „Situace, kterou koronavirus přinesl, je hodně výjimečná. Fakt, že jsme podrobně diskutovali, zda soutěže rozšířit jen několik týdnů před tím, než se otevřou přihlášky do nové sezóny, odpovídá vážnosti toho, co se děje všude kolem nás,“ okomentoval jednání výkonného výboru prezident Českého florbalu Filip Šuman. „Vycházeli jsme ze závěrů čtyř komisí. Předložené materiály obsahovaly velké množství argumentů a všechny shodně rozšíření jednoznačně nedoporučovaly. Za sebe mám pocit, že mezi hlavní aspekty patřil celkově negativní dopad na soutěže a oddíly, které je hrají. Pomůžete sedmi týmům, ale negativně ovlivníte dalších zhruba padesát. Dopady na termínovou listinu, náklady všech klubů a další prvky s rozšířením spojené by byly velké,“ obhajoval postup výborových činitelů Šuman. „Dohodli jsme se, že budeme pro budoucnost řešit možnosti úprav legislativy. Jak zajistit prostupnost soutěží při zásahu vyšší moci. Nikdo nezaručí, že se podobná si­tuace nebude opakovat. Proto chceme, aby postupy a sestupy určily výsledky na hřišti, i kdyby byla odehraná třeba jen polovina soutěže. Ale musíme najít jasné nastavení.“

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*