Karolína Muchová a Šumperk? Ano! Ve spojení s oblíbeným parťákem

ŠUMPERK · Každému, kdo sledoval slavný Grand Slam v  Austrálii, nemohly uniknout fantastické výkony Karolíny Muchové. Čtyřiadvacetiletá tenistka se prodrala až do  semifinále, čímž poslala konkurenci jasný vzkaz: „Musíte se mnou počítat!“ O tom, že pochází z  Olomouckého kraje, se všeobecně ví. Ale že má nepřímou vazbu na Šumperk, to už ví jen málokdo.

Petr Fišer

Když přijela coby mladičká dívenka s rodiči na finálové vyvrcholení neoficiálního mistrovství republiky dětí do devíti let, nikdo nemohl ani náhodou tušit, do jaké fáze své dovednosti vypiluje. Tehdy byly mládežnické akce tenisových nadějí teprve v začátcích. Finále roku 2005 hostilo Brno, na jihu Moravy se sešlo deset nejlepších dívek a stejný počet chlapců. Mezi nimi také Ondřej Niče. Turnajovou součástí byly smíšené čtyřhry, v nichž se šumperský talent dal dohromady právě s Muchovou. „Rodiče Karolíny jsou super pohodoví lidé. Tenkrát ještě o vrcholovém tenisu nevěděli zhola nic,“ zavzpomínal Vladimír Niče, Ondřejův otec. Zatímco maminka Karolíny se sportování věnovala vždy jen okrajově, tatínek Josef byl velmi dobrým fotbalistou. Za moravské kluby ze Zlína a Olomouce odehrál 309 ligových zápasů. „Fandili jsme společně celý den. Výsledkem bylo krásné druhé místo. Všichni jsme byli šťastní a hrdí na své děti. Ondra si s novou parťačkou sedl nejen herně, jejich kamarádství trvá dodnes. Možná právě proto, že bylo absolutně bez rivality, jim vydrželo tak dlouho,“ zamyslel se Niče.

Jinak zvolená cesta

Ondřej Niče a Karolína Muchová jako elévové na dětském turnaji v Brně. Kamarádství dvou mladých sportovců trvá od roku 2005.

Kvůli neskutečné konkurenci v mužském tenisu nasměroval svého syna na cestu „jistoty“. Byla to správná volba. Cílevědomý „junior“ pokračoval v kariéře hraním na americké univerzitě a zároveň dosáhl vysokoškolského vzdělání. Po šesti letech za velkou louží je z něj hlavní trenér v tenisovém klubu McKinney v texaském Dallasu. „Jsme na něj moc pyšní,“ shodují se rodinní příslušníci. Odchovanec Šumperka se s Muchovou potkal v družstvu Milo Olomouc, kam měl z mateřského klubu vyřízené hostování. I když se zanedlouho stal hráčem Přerova, se současnou zářící hvězdou ženské WTA jej mimo jiné pojila společná kondiční soustředění v blízkých Filipovicích. Pod palcem je měl známý přerovský trenér Vlastimil Melka. „I starší kluci tehdy udělali maximálně pět shybů. Karolína šla jako poslední. Po deseti poctivých přitáhnutích všem spadla brada. Nestačili jsme zírat,“ vytáhl z rukávu úsměvnou historku. „Jsme v docela častém spojení. Její úspěchy jsou obdivuhodné a nemůžou nechávat nikoho chladným.“

Dračice, co vystrkuje růžky

Karolína Muchová v červenci 2019 pronikla na legendárním Wimbledonu do osmifinále, kde ji po těsné bitvě udolala ukrajinská superstar Elina Svitolinová. Pro mladou Moravanku to byl průlomový turnaj. V současné době je schopná porazit kohokoliv. V srpnu stejného roku pozvala Ondřeje Ničeho a kamarádku Marii Majerovou do New Yorku na US Open. Oba mohli usednout do její lóže. „Ve třetím kole narazila na Serenu Williamsovou, absolutní top třídu světového tenisu. Byl to pro nás neskutečný zážitek,“ nezastíral nadšený Niče. Skromná divácká podpora nestačila na mnohatisícový dav amerických fanoušků ženoucí k vítězství svou oblíbenkyni, stejně jako Muchová nestačila na velkou favoritku hrající ve standardní formě. Generační výměna je ale nezadržitelná, a zatímco urostlá dělostřelkyně ze Spojených států už přece jen výkonnostně vadne, česká „sympaťačka“ představuje pravý opak. Stoupá totiž strmě vzhůru.

Klobouk dolů, slečno Karolíno

Odchovanec šumperského tenisu mohl díky bývalé spoluhráčce z deblového mixu nasávat atmosféru grandslamového US Open.

Nedávno u protinožců dokráčela až do melbournského semifinále, přičemž finálová senzace jí unikla o pověstný vlásek. Na fantastický obrat s jedničkou aktuálního žebříčku Bartyovou a následné smolné vyřazení s Američankou Bradyovou se jen tak nezapomene. Byly to bitvy jako řemen. „Člověk zajímající se o tenis nestačí žasnout. V době Karolínina tenisového mládí a mládežnických soustředění se takový průběh rovnal malému sci-fi. Když se nacházela na 250. místě světového pořadí, její kariéra se zasekla. Brzdila ji zranění a přestávala věřit, že by se mohla do světové špičky někdy prodrat. Ondrovi tehdy prozradila, že chtěla s vrcholovým tenisem skončit,“ překvapil Vladimír Niče a pokračoval: „To, že vydržela dál bojovat a fantasticky se zvednout, nám všem dělá obrovskou radost. Posunula se na hranici nejlepší dvacítky, a pokud jí zdraví vydrží, mohla by se se svým vyčůraným stylem tenisu vyhoupnout ještě výš. S podporou všech blízkých a kamarádů překlenula nelehké chvíle a teď sklízí sladké ovoce. Jsme za to rádi. Moc jí v Šumperku i Americe fandíme.“

POZOR! Pokračování v příštím čísle.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*