Hodně nevydařená generálka šumperských fotbalistů

OTROKOVICE · Poslední přípravný zápas sehráli fotbalisté FK Šumperk už před prvním soutěžním utkáním nové sezóny 2021/2022, předkolem MOL Cupu. K odehrání generálky na pohárový souboj venku s Bruntálem si zajeli na hřiště zkušeného třetiligového týmu TJ Viktoria Otrokovice. Zda to byla dobrá, či špatná volba, toť otázka.
TJ VIKTORIA OTROKOVICE – FK ŠUMPERK 8:0 (5:0)

V předcházejícím utkání otrokovičtí viktoriáni porazili divizní tým ze Slavičína poměrem 5:0. To před utkáním pro šumperské fotbalisty nevěstilo nic dobrého, ale že do utkání vstoupí tak špatně, to určitě nemohl tušit ani ten největší fotbalový pesimista. Neuplynulo ještě ani sedm minut a na ukazateli skóre zářilo 2:0 pro domácí. Nutno dodat, že oba góly byly, dle vyjádření domácích, z kategorie „slepených“… Když ve 13. minutě domácí zvýšili vedení na 3:0, prakticky nebylo co řešit. Jejich trenér Roman Matějka to komentoval slovy: „Když ve třinácté minutě vedete 3:0, tak vám to v takovém případě udělá 90 procent. Na druhou stranu jsem rád, že až na jednu šanci v prvním poločase jsme soupeře do vážnějších příležitostí nepustili.“ Z řad realizačního týmu Šumperka se ozývají ohlasy, že se sice čekal těžký souboj, ale výsledek je až příliš krutý. Domácí měli ve všech herních parametrech rozdílově navrch, byli rychlejší a důraznější včetně práce s míčem. Naopak šumperští borci zbytečně často ztráceli míč, nedůsledně dostupovali protihráče, velké rezervy měli ve výběru místa v prostoru a opakovaně často místo spoluhráči přesně přihrávali soupeři. Lze jen doufat, že hodně drtivá gólová nadílka nebude mít na hráče Šumperka devastující účinek, ale naopak na ně zapůsobí pozitivně. Podobně jako účinná výchovná facka. Hráči měli možnost se poučit ze hry zkušeného kvalitního týmu, který jim ukázal, kde všude mají rezervy. „Je to facka, kterou jsme naštěstí dostali včas. Bohužel jsme vůbec nezvládli začátek, dostali jsme rychle dvě branky, potom třetí. A už se nám nedařilo chytit tempo zápasu. Zároveň jsme se přesvědčili, že MSFL, kterou Otrokovice velmi úspěšně hrají, je pořád někde úplně jinde. Nedá se nic dělat, o víkendu jedeme do Bruntálu na pohár a rozhodně jedeme s cílem vyhrát a postoupit,“ zhodnotil utkání trenér Zdeněk Opravil. Do bojů o divizní body zbývá více než čtrnáct dní. Ty lze využít na odstranění herních rezerv i na hledání optimálního složení týmu. Proti Slavoji Bruntál s největší pravděpodobností nastoupí Šumperáci pouze s vlastními hráči. Testování hráčů na zkoušce bude dále pokračovat.

Závěrečná fáze přípravy fotbalistů FK Šumperk
ŠUMPERK, LETOHRAD · Předposlední přípravný zápas sehráli šumperští divizní fotbalisté na hřišti rovněž divizního týmu FK Letohrad. FK LETOHRAD – FK ŠUMPERK 4:5 (1:2)

Herní úroveň tohoto střetnutí splňovala parametry úrovně příslušníků čtvrté nejvyšší republikové soutěže. I když měl od začátku šumperský tým herně navrch, stačilo zaváhání a v 8. minutě šli domácí fotbalisté do vedení. O dvě minuty později už to ale bylo 1:1, když z penalty, nařízené za sražení pronikajícího útočníka v pokutovém území, srovnal skóre Strnad. První poločas se hostům dařil z dobré defenzívní činnosti rychlý přechod do nebezpečných brejků. Z několika vydařených se jim do poločasové přestávky podařilo přetavit v gól jen jeden, a to ve 29. minutě. Dalšímu gólu za překonaným gólmanem zabránil odkopem z brankové čáry jeden z domácích obránců. I ve druhém poločase se hostům v útočné fázi dařilo přečíslování obránců dva na jednoho nebo tří na dva. Ve 49. minutě si další gól připsal na konto Strnad a hosté vedli o dva góly. V 60. minutě domácí snížili na 2:3, ale hned nato v 62. minutě se Podhorný postaral opět o vedení hostů dvougólovým rozdílem. Jenže v 78. a 80. minutě domácí fotbalisté využili děr v defenzívě nekoncentrovaných hostů a srovnali stav zápasu na 4:4. V 90 minutě však hostům vyšlo zakončení kombinační akce gólem Navrátila, kterým si zajistili vítězství. Trenér Opravil byl v tomto utkání spokojený s dobrou hrou svých svěřenců v předfinální fázi ofenzivních akcí. Dařily se zejména ty kombinační, vedené po křídlech, s přihrávkou pod sebe. Vrásky mu naopak dělají spousty hluchých herních chvilek, rezervy v koncentraci a taktické disciplíně. Domácím ke vstřelení gólů stačilo jen trestat zbytečné chyby konkrétních hráčů. Problémy šumperskému týmu dělá také řešení standardních situací soupeře. Jeví se potřeba vyztužit defenzívu nějakým vysokým hráčem. Ve vyzkoušení optimální sestavy trenéru Opravilovi také brání skutečnost, že chybí zranění zkušení hráči Ostrovka, Linet, Kováč a Tran. (bob)

SESTAVA ŠUMPERKA: Pitron – Jurásek, Smrž, Purzitidis, Juda – Linet, Nováček, Strnad – Ostrovka, Navrátil, Malacka. Střídali: Liďák, Bouchal, Musílek, Dostál, Lavrovič, Žák, Podhorný. Trenér: Zdeněk Opravil.

GÓLY ŠUMPERKA: Strnad 2, Podhorný, Navrátil, Žák. Sestava Šumperka: Pitron – Jurásek, Smrž, Purzitidis, Bouchal – Lavrovič, Dostál, Strnad – Malacka, Navrátil, Žák. Střídali: Barčík, Liďák, Musílek, Podhorný. Trenér: Zdeněk Opravil.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*