Velikonoční mazanec

Budeme potřebovat: • 230 g hladké mouky • 100 g polohrubé mouky • 20 g droždí (1/2 kostky) • 115 ml vlažného mléka • 60 g cukru • 1 sáček vanilkového cukru • 70 g změklého másla • 4 g soli • 5 g nastrouhané citrónové kůry • 1 ks vejce • 50 g hrozinek, namočených v rumu • 50 g loupaných mandlí, nasekaných • mandlové lupínky na posypání • rozšlehané vajíčko na pomazání

Postup: Těsto zaděláme tak, že do mísy smícháme polohrubou a  hladkou mouku a uděláme ve směsi důlek, do kterého vlijeme 2/3 mléka a rozdrobíme do něj droždí. Pomalu do něj ze stran vmícháváme mouku, dokud nám nevznikne hustější těsto. Dáváme pozor na to, abychom nevmíchali celou mouku. Mouka v míse vypadá jako sopka – připomíná kráter a uprostřed je zaplněný těstem. Povrch tohoto těsta posypeme malým množstvím hladké mouky a necháme ležet na teplém místě asi 30 minut. Poté přídáme další suroviny: cukr máslo, sůl, citrónovou kůru a vejce, dolijeme zbylé mléko a  vypracujeme těsto, do kterého vmícháme hrozinky, z kterých nejdříve slijeme rum. Do těsta přidáme i mandle a  necháme opět 30 minut vyzrát na teplejším místě, které nechladí. Těsto vytvarujeme do bochánku, vložíme na plech, zakryjeme utěrkou a  na teplém místě necháme kynout minimálně hodinu (záleží na teplotě – někdy kyne jednu hodinu může i  déle). Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že když do něj lehce zatlačíme prstem, těsto se vrací zpět. Tento bochánek potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a  nahoře rozřízneme do kříže. Pečeme na 160° C 40–50 minut. Přejeme vám dobrou chuť a  doufáme, že vaše dny budou naplněné štěstím, ať si užijete svátky v poklidu a ať máte radost ze všeho nového, co s  jarem přichází. Krásné Velikonoce! (sk)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *