Rady do zahrady 7/2021

Příprava půdy

Příprava půdy – pro zdárný vývin rostlin ve skleníku je kromě vhodné teploty, větrání a  osvětlení nejdůležitější kvalita půdy. Před výsevem a  výsadbou je třeba ji dobře připravit. Pokud je stávající zem vyhovující, pouze ji dohnojíme granulovaným kravským hnojem, který zaryjeme. Pokud je zem málo kvalitní, výrazně ji vylepšujeme kompostem – vrstvu asi 10 cm zaryjeme do půdy a dohnojíme granulovaným kravským hnojem. Pro přípravu půdy je vhodné rovněž dusíkaté vápno. Kromě obohacení půdy dusíkem a vápníkem ji dezinfikuje a  košťálovou zeleninu chrání před nádorovitostí. Do půdy se zapracovává nejpozději tři týdny před výsadbou. Trvalky – jde o zahradní rostliny, které mají převážně stejně jako letničky nebo dvouletky nedřevnatějící bylinný stonek a zároveň jako dřeviny rostou roky na stejném stanovišti. Jejich nadzemní části (stonky a  listy) koncem vegetace sice uvadnou, avšak z  podzemní části (kořenů, hlíz nebo cibulí) příštího jara opět vyrostou. Mohou být ozdobné listem, květem nebo plodem a  rozmnožují se nejčastěji dělením. Ve druhé polovině února, v  době kdy pominou větší mrazy, můžeme začít s řezem listnatých dřevin. Hluboce seřízneme dřeviny, jako jsou některé tavolníky nebo komule. Dřeviny, které zakládají květní pupeny na podzim, například zlatice, neřežeme, protože bychom se připravili o letošní květy. Koncem měsíce vysadíme do truhlíků a mís předpěstované dvouletky a  trvalky, jako jsou macešky, sedmikrásky, prvosenky či jarní cibuloviny. Hrozí-li mráz, přikryjeme je netkanou textilií, chvojím nebo papírem. Pravidelně kontrolujeme a  větráme uskladněnou zeleninu a  ovoce. Poškozené plody vyřadíme. Skladovací teplotu udržujeme na hodnotě 2 až 5 °C a  vlhkost vzduchu kolem 90 %. Stále ještě můžeme odebírat rouby jádrovin. Vybíráme dobře vyvinuté letorosty z  jižní strany koruny zdravých stromů. Jednotlivé odrůdy svážeme a označíme jmenovkami. Odebrané rouby ukládáme ve sklepě do přiměřeně vlhkého písku nebo venku u  severní strany budov. Petr Kumšta

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*