Ondřej Procházka: „Podcasty navazujeme na jarní videa.“

ŠUMPERK · Podcast je v podstatě jedna z forem šíření audioinformací. Forem je mnoho. Mohou mít podobu přednášky, rozhovoru nebo divadelní improvizace. V dnešní uspěchané době je to stále oblíbenější forma projevu zejména kvůli možnosti rozhovory poslouchat například během řízení auta nebo při úklidu domácnosti. Proč a jakou formou k jejich natáčení přistoupil šumperský Dům kultury, jsem si povídala s dramaturgem Ondřejem Procházkou.

Vladimíra Bartoňová

Z  jakého důvodu podcasty vznikly?

Jedná se jen o velmi lehkou návaznost na jarní videa. Není zapotřebí složitá natáčecí technika a i celková příprava je podstatně jednodušší. V  současné době je pro nás milým zpestřením ve dnech, kdy nemůžeme pořádat kulturní akce, a zároveň tak nabízíme toto zpestření i  našim příznivcům.

Čím jste se nechali inspirovat?

Platformu podcastu využívají i jiné kulturní instituce, naposledy například místní divadlo. Je to nejjednodušší způsob, jak alespoň trochu zpříjemnit lidem nelehkou dobu a  přiblížit jim některá témata, ke kterým by se třeba běžně nedostali.

Půjde jen o  kulturu, nebo bude záběr širší?

V  tuto chvíli máme několik předpřipravených nahrávek z  oblasti kultury. V  budoucnu se však chceme zaměřit i na jiná odvětví jako například životní styl.

Jak dlouho bude projekt pokračovat a  je okruh vybraných lidí nějak ohraničen?

Dokud budeme cítit, že je to to třeba, a dokud náš podcast budou chtít lidé poslouchat. Chceme pokračovat do doby, dokud se na obzoru objeví reálná možnost obnovy „živé kultury“.

Mohou vám lidé posílat náměty na témata nebo oblasti, ze kterých by chtěli rozhovory s hosty slyšet?

Lidé určitě své náměty posílat mohou. Budeme za tipy rádi. Náměty mohou posílat přímo na náš facebookový profil, kde jsme pravidelně s  našimi příznivci v kontaktu.

Na jaké adrese archiv již odvysílaných rozhovorů najdu?

Podcasty postupně zveřejňujeme na v  tuto chvíli nejdostupnější platformě, a sice na našem YouTube kanále, odkud je sdílíme i  na facebookové stránky Domu kultury Šumperk. Zatím je tam úvodní rozhovor s  naší jednatelkou Hanou Pískovou k  plánované rekonstrukci kulturního domu. Lidé se však mohou v  brzké době těšit na povídání s  frontmanem kapely Trocha klidu Danem Holým a  kurátorem Galerie Jiřího Jílka Miroslavem Kovalem. Následovat by měl rozhovor se Stanislavem Jelínkem z kapel Dying Passion a Elbe.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*