Kulturní dům zve na oslavy svého výročí

ZÁBŘEH • V září letošního roku uplyne 50 let od chvíle, kdy byl slavnostně otevřen zábřežský kulturní dům. Od těch dob se tento objekt stal kulturním centrem města, zábřežskou zlatou kapličkou. Zábřežská kulturní připravuje sérii akcí, které půlstoletí činnosti kulturního domu připomenou. Odstartují kulturním jarmarkem, pozvou na vzpomínkový pořad v kině, koncert Lucie Bílé, výstavu ve foyer kulturního domu a vyvrcholí slavnostním koncertem skupiny Hradišťan.

Vladimíra Bartoňová

Oslavy uvede jarmark

Podzimní jarmark se uskuteční v okolí kulturního domu v sobotu 18. září – přesně na den padesát let od otevření zábřežské zlaté kapličky. Ve 13 hodin bude na hlavním pódiu slavnostně uvedena zbrusu nová publikace připomínající zajímavé momenty z padesáti- leté historie kulturního domu. „Na knížce jsme poctivě pracovali více než půl roku. Je to symbolické poděkování všem, kteří se podíleli na stavbě, provozu nebo činnosti naše- ho kulturáku,“ uvedl jeden z autorů publikace Zdeněk David. Mimořádně pestrý kulturní i doprovodný program vyvrcholí efektní ohňovou a laserovou show v podání skupiny Postrpoi.

Vzpomínat se bude i v kině

Na vzpomínkový pořad určený zejména těm, kteří se v kulturním domě zapojovali do činnosti různých zájmových uskupení, pozvou pořadatelé oslav v úterý 21. září do kina Retro. Pro návštěvníky bude připravena komentovaná projekce zajímavých fotografií a videozáznamů. „Akcí chceme připomenout, že členové nejrůznějších spolků či souborů za- nechali ve městě nesmazatelnou stopu. A budeme rádi, když nám přítomní pamětníci doplní naši historickou mozaiku vlastními postřehy a vzpomínkami,“ apeluje Pavel Jedelský, jeden z průvodců pořadu.

Výstava Zábřežáci

Nejen významné osobnosti spjaté s padesátiletou historií zábřežského domu kultury, ale zejména bohatou činnost spolků, kroužků a souborů, které v něm působily, připomene také výstava nazvaná Zábřežáci v kulturním domě. Ta se pro zájemce otevře vernisáží s doprovodným hudebním programem v sobotu 25. září. „Vystavené dokumenty, kroniky, pamětní knihy a další exponáty bude možné ve foyer zhlédnout i v týdnu od 27. září do 1. října, a to včetně státního svátku 28. září,“ informoval Jindřich Solovský z pořadatelského týmu.

Zazpívat přijede Bílá
i Hradišťan
Oslavy výročí okoření ve středu 22. září koncert naší nejpopulárnější zpěvačky Lucie Bílé, která v Zábřehu vystoupí za doprovodu klavíristy Petra Maláska. Cyklus výročních akcí, pořádaný za finanční podpory města Zábřeh a řady partnerů, vyvrcholí v neděli 26. září slavnostním koncertem hudebního uskupení Hradišťan v čele s uměleckým vedoucím Jiřím Pavli- cou. „Slavnostní atmosféru a význam akce podpoří svojí účastí také řada vzácných hostů v čele se zástupci vedení Olomouckého kraje,“ uzavřel pozvánku na oslavy David.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*