Krátce z kultury 4/2021

Film o Komenském se točil i v regionu

REGION · Jmenuje se Jako letní sníh a vznikl z podnětu šumperského Vistafilmu. Většina hraných scén se točila ve Zlínském kraji. Ve skanzenu v Rymicích, na tvrzi v Kurovicích, na hradě v Buchlově či ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Ve filmu se „mihne“ i hrad Sovinec a Šumperanům budou možná povědomé záběry pořízené v nedalekém Petrově nad Desnou.

Zábřeh letos opět bez Welz- lova festivalu

ZÁBŘEH · Během serpentinami do zámecké brány zahajovali v tuto dobu v Zábřehu každoročně festival Welzlování. Od roku 2005 se uskutečnilo celkem 14 ročníků tohoto běhu, jehož během celého měsíce následovala řada dalších sportovně-recesistických akcí, tradičně končících během s doutníkem v ústech a kufrem v ruce na kopci Humenci. Loňský rok festivalu nepřál, a i když pořadatelé řadu akcí odkládali, například na Welzlův kufr se ani do konce roku nedostalo.

Dětský klíč informuje o náhradním termínu

ŠUMPERK · Máte-li zakoupené vstupenky na Zimní pohádku Dejvického divadla, která se měla uskutečnit v dubnu v rámci jubilejních oslav šumperského Dětského klíče, má pro vás pořadatel dobrou zprávu. Dejvické divadlo přislíbilo náhradní představení Vražda krále Gonzaga, a to v náhradním termínu 17. dubna od 18 hodin.

Bartoloměj slaví obnovení zvonového souboru

ZÁBŘEH · Právě před 20 lety byl obnoven zvonový soubor kostela sv. Bartoloměje. Zvony sv. Bartoloměje (1070 kg, fis 1) a Nejsvětějšího Salvátora (560 kg, a 1) požehnal arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jan Graubner. Zvon sv. Bartoloměje pořídilo pro farní kostel město Zábřeh.

Divadelníci vysílají na Spotify – nová epizoda vždy v pondělí

ŠUMPERK · „Pojďme si mluveným slovem zkrátit čas, než se znovu vrátíme do divadelních sedadel. Každé pondělí pro vás máme připraveno k poslechu něco z divadelního života. Čeká vás hraná tvorba, rozhovory i něco mezi tím. Na našem Spotify kanálu jsou v současné době zveřejněny dva zvukové záznamy a na další se můžete těšit již příští pondělí,“ zvou šumperští divadelníci na svou novou koronavirovou aktivitu.

Vyšel 106. svazek sborníku Severní Morava

ŠUMPERK · Ve 106. svazku najdou čtenáři úvodní článek Zdeňka Doubravského seznamující s méně známou kapitolou dějin Bludova, v níž hlavní roli hraje vladyka Petr Horecký z Horky. Kristina Lipenská připravila studii o šumperských stavbách vídeňského architekta Georga Bergera doplněnou řadou atraktivních fotografií. Příspěvek Márie Kudelové se věnuje dosud opomíjené šumperské továrně na výrobu kachlových kamen Rollepaz. (vavka)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*